Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marga la RFI, despre respingerea unor proiecte de la finanţare: E o alertă falsă, nu s-a respins nimic!

marga-rfi-respingerea-proiecte-finantare-e-o-alerta-falsa-nu-s-respins-nimic.jpg

Andrei Marga: Scandalul finanţărilor ICR este o furtună într-un pahar cu apă.

Scandalul finanţărilor de la ICR este "o furtună într-un pahar cu apă". Iată ce spune într-un interviu la RFI preşedintele Institutului Cultural Român, Andrei Marga. Presa a scris că mai multe proiecte culturale de notorietate au fost respinse de la finanţare. Printre ele: TIFF, Festivalul de Film Anonimul şi Festivalul de Jazz de la Sibiu. "E o alertă falsă", susţine şeful ICR, care precizează că dosarele erau incomplete.

Andrei Marga declară că "nu s-a respins nimic. Este o competiţie pentru sprijinul financiar dat de Institutul Cultural Român. Competiţia are două etape: o etapă, dacă vreţi, tehnico-financiară şi o etapă a selecţiei valorice. În acest sens este un regulament afişat pe site, se vede limpede".

Şeful ICR spune că "până acum, a avut loc prima etapă, adică o verificare a actelor, conform unei Ordonanţe, este Ordonanţa 51 din '98, care reglementează accesul la resursele instituţiilor publice din sfera culturii. Şi atunci, s-a dat o listă de eligibili, cei care nu sunt pe listă au fost invitaţi încă de alaltăieri ca până luni să-şi completeze actele, sunt nişte acte de natura extraselor de cont, de natura altor finanţări, a co-finanţărilor şi nu altceva. Nu a fost nimeni eliminat până la această oră, toată lumea este în competiţie, doar că acolo unde dosarul era incomplet, s-a cerut completarea dosarului. Apoi vine selecţia valorică, pe care o face o comisie de specialişti".

"Ele trec de etapa tehnică aducând nişte acte, care sunt, cum să zic, aproape banale, să indici ce co-finanţări ai. Sunt proiecte mari, cu trei sute de mii de euro, cu 40 de mii de euro şi e natural să se ceară co-finanţări. Dar e o prevedere a legii, nu e un capriciu al cuiva! Deci toate vor merge înainte", precizează şeful Institutului Cultural Român.

Andrei Marga susţine că totul este "o furtună într-un pahar cu apă": "Fac o menţiune, dacă tot aţi adus în discuţie TIFF-ul sau Festivalul de Jazz sau Festivalul de Teatru: acestea sunt în programele noastre prevăzute, nu e nici o problemă cu ele. E o alarmă falsă! Nu sunt respinse acestea, nici vorbă! E o furtună într-un pahar cu apă!".

Andrei Marga, intervievat de Cosmin Ruscior, despre scandalul finanţărilor ICR
936