Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Melancholia", filmul european al anului

Pelicula lui Lars Von Trier "Melancholia" a primit premiul pentru cel mai bun film european în 2011, la cea de-a 24-a gală a premiilor Academiei Europene de Film, care a a avut loc, sâmbătă seara, la Berlin. Cei 2.500 de membri ai Academiei Europene de Film au votat-o pe Susanne Bier cel mai bun regizor, pentru filmul "In A Better World/ Într-o lume mai bună".

Distincţia pentru cea mai bună actriţă europeană i-a revenit Tildei Swinton, pentru filmul "We Need to Talk about Kevin", iar premiul pentru cel mai bun actor i-a fost acordat lui Colin Firth, pentru "Discursul regelui/ The King's Speech".

Pe de altă parte, premiul pentru scenariu a fost acordat fraţilor Jean-Pierre şi Luc Dardenne pentru filmul "Le gamin au velo", iar premiul pentru imagine i-a revenit lui Manuel Alberto Claro, pentru "Melancholia".

Premiul pentru scenografie i-a revenit lui Jette Lehmann, pentru "Melancholia", iar premiul pentru cel mai bun compozitor european i-a fost acordat lui Ludovic Bource, pentru filmul "The Artist".

Filmul care a fost desemnat "Descoperirea europeană a anului" a fost "Adem/ Oxygen" de Hans Van Nuffel, în timp ce producţia "Pina" a fost votată "cel mai bun documentar european al anului 2011".

La categoriile "Animaţie" şi "Scurtmetraj", câştigătoare au fost filmele "Chico & Rita" de Tono Errando, Javier Mariscal & Fernando Trueba, respectiv "The Wholly Family" de Terry Gilliam. În cadrul aceleiaşi gale, premiul Eurimages pentru coproducţie a fost acordat Marielei Besuievsky din Spania.

Academia Europeană a mai acordat, de asemenea, premii speciale. Astfel, premiul pentru contribuţia la cinematografia europeană i-a fost acordat lui Mads Mikkelsen, în timp ce premiul pentru întreaga carieră i-a revenit lui Stephen Frears. Academia i-a acordat, de asemenea, un premiu special actorului Michel Piccoli.