Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Memorial anticomunism - un picior al Sighetului la Bucureşti

dsc-0103.jpg

Un picior al Sighetului la Bucureşti

“Lispa de interes e principalul obstacol în cunoaşterea istoriei comunismului din România” – spune la RFI disidenta Ana Blandiana, preşedinta Fundaţiei Academia Civică. Organizaţia a inaugurat în Bucureşti un spaţiu expoziţional permanent al Memorialului Sighet – singurul muzeu al comunismului din România, deschis în 1993.

Spaţiul din Capitală e situat în centru, între Piaţa Universităţii şi Romană, şi se vrea un loc de dezbateri şi expuneri cu privire la istoria recentă. Expoziţia e deschisă la 20 de ani de la inaugurarea Memorialului Victimelor Comunismului şi la aproape 24 de ani de la căderea comunismului.

Este un spaţiu expoziţional permanent – deocamdată chiar despre Memorialului de la Sighet – dar aici vor avea loc şi alte expoziţii temporare. De exemplu, în 20 mai vom găzdui o expoziţie realizată de CNSAS-ul maghiar despre gulagul din Ungaria. Apoi, sper să funcţioneze ca un mic club. Să punem câteva zeci de scaune şi să facem o dezbatere. E un picior al Sighetului pus în Bucureşti. Sigur că visul nostru ar fi să facem un muzeu; nu ca la Sighet, unde avem 60 de săli, dar măcar 20 de săli amenajate, care să reprezinte esenţa Sighetului… Nu avem bani pentru asta; pe de altă parte, ce am făcut până acum e un miracol - nu aveam datele pentru a reuşi – deci ne obrăznicim să visăm în continuare, pentru că Dumnezeu a ţinut cu noi.“ spune Ana Blandiana.

Despre acest eveniment şi despre percepţia românilor asupra comunismului, Ioana Haşu a stat de vorbă cu Ana Blandiana, preşedinta Fundaţiei Academia Civică:

 
Ascultă interviul cu Ana Blandiana: