Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Michael Cacoyanis, ultimul sirtaki

michael-cacoyanis-ultimul-sirtaki.jpg

Michael Cacoyanis, ultimul sirtaki. Anthony Quinn şi Alan Bates în "Zorba Grecul". Century Fox/

Cinematografia mondială mai pierde un regizor important: cineastul grec Michael Cacoyanis a murit la Atena la vârsta de 89 de ani. Născut în 1922 în Cipru, Cacoyanis a devenit celebru datorită filmului „Zorba grecul”.

Anul 1964 avea să îl consacre pe Cacoyanis pe scena filmului internaţional...Pelicula „Zorba Grecul”, bazată pe romanul lui Nikos Kazandzakis, pe muzica lui Mikis Theodorakis şi interpretată memorabil de Anthony Quinn, Alan Bates şi Irene Papas, avea să îi aducă regizorului mai multe nominalizări la premiile Oscar şi la festivalul de film de la Cannes, unde încă de la începutul carierei a fost prezent cu mai multe pelicule : „Stela”, „Ifigenia”, „Fata în negru” şi „Electra”, film pentru care a primut marele premiu al juriului.

De altfel, Cacoyanis s-a inspirat adeseori din tragediile greceşti ale lui Euripide şi a avut-o ca actriţă fetiş pe Irene Papas, căreia i-a mai dat rolul principal şi în „Femeia din Troia”, alături de Katherine Hepburn.

Cacoyanis va rămâne însă pentru totdeauna asociat filmului „Zorba grecul”. În perioada sa americană, în 1983 mai precis, el a încercat de atfel să reediteze succesul din 1964 adaptând pentru Broadway romanul lui Kazandzakis.

Secvenţe din "Zorba Grecul":

 

Secvenţe din "Zorba Grecul", dublaj în franceză:

 

 
Lea Berzuc: Michael Cacoyanis, ultimul sirtaki