Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Minunile lui Leonardo da Vinci

200810-7041.jpg

Minunile lui Leonardo da Vinci

Multe dintre uneltele folosite astăzi la scară largă au fost proiectate de Leonardo da Vinci acum mai bine de 500 de ani. O parte dintreobiectele proiectate de el pot fi văzute la Teatrul Naţional de Operetă din Bucureşti într-o expoziţie intitulată "Leonardo da Vinci - invenţiile unui geniu".

Cunoscut mai ales ca autor al picturilor Cina cea de Taină sau Mona Lisa, Leonardo da Vinci a fost şi un foarte productiv inventator. Multe dintre uneltele folosite astăzi la scară largă au fost inventate pentru prima oară în Renaştere, de Leonardo da Vinci. Excavatorul, ciocanul mecanic, fierăstrăul hidraulic, de pildă, dar şi echipamente mai avansate, cum ar fi tancul sau aparatul de respirat sub apă - iată numai câteva dintre proiectele gândite în atelierele sale.

Expoziţia intitulată „Leonardo da Vinci, invenţiile unui geniu" cuprinde 50 de modele ale maşinăriilor proiectate acum o jumătate de secol. Grupate în 5 categorii - maşini de război, maşini hidraulice, maşini pentru zbor, maşini pentru construcţii şi maşini pentru manufacturare - aceste minunăţii uimesc prin geniul tehnic, prin spiritul novator.

Toate maşinăriile expuse au fost construite acum 20 de ani şi reproduc fidel schiţele şi proiectele originale. Cel puţin unele dintre aceste maşinării nu puteau avea o utilitate practică, pentru că se bazau pe calcule greşite. Cu toate acestea, reproducerea machetelor are relevanţă ştiinţifică.

Expoziţia "Leonardo da Vinci - Invenţiile unui Geniu" face parte dintr-un circuit internaţional mai amplu. Fiind prezentată deja în 60 de ţări expoziţia a atras până acum peste 20 milioane de vizitatori. Evenimentul face parte din Anul European al Dialogului Intercultural 2008 şi din Anul Inovaţiei 2009.