Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Mizerabilii" lui Hugo, la 150 de ani

victor-hugo.jpg

Victor Hugo

Anul acesta se împlinesc 150 de ani de la apariţia unuia dintre cele mai importante romane ale literaturii franceze dar şi universale: romanul "Mizerabilii" de Victor Hugo.

Această aniversare este un prilej, cel putin în Franta, pentru reeditarea cărtii, pentru noi exegeze si analize, dar si pentru noi evocări a acestui uluitor scriitor romantic si personaj al epocii sale care a fost Victor Hugo. Un critic litérar, Jérôme Dupuis, povesteste în revista L'Express care a fost... geneza acestei cărti. Pe 5 iulie 1845 un comisar de politie parizian descinde, la cererea unui sot furios, într-un apartament de lîngă Place Vendôme unde sotia sa se întîlnea cu un amant... Documentele epocii sunt fără apel: sotia a fost prinsă în plină situatie de adulter cu... scriitorul Victor Hugo. La ora aceea adulterul se pedepsea cu închisoarea, ceea ce doamna Léonie Biard, amanta lui Victor Hugo, a simti-o atunci pe pielea ei. In ce-l priveste pe Victor Hugo, deja celebru la cei 43 de ani ai săi, el dispunea deja de cîteva titluri de merit care l-au ajutat să scape de această pedepsă rusinoasa. Dar, pentru a evita oprobiul public s-a închis el de bună voie în apartamentul său (astăzi muzeu memorial în Place de Vosgi) si a început să scrie un roman. 

Iată deci cum se poate naste o capodoperă. Aceasta este însă doar partea anecdotică a genezei sale. Victor Hugo a început să scrie aceast roman fluviu fără nici un plan, l-a abandonat de mai multe ori, l-a reluat cînd s-a dus în exil pe insula britanică Guernesey si l-a terminat în 1862, deci după 17ani de la momentul de "geneză" evocat mai sus.

Succesul a fost atunci imediat si mondial, cartea, care numără 1500 de pagini, a fost lansată pe 30 martie 1862 (în limba franceză) simultan în 12 capitale din lume: la Bruxelles,  la Londra, la Roma, la Moscova... Iar cînd, pe 3 aprilie al aceluiasi an, a fost lansat volumul al doilea la Paris, oamenii erau cît pe ce să se calce în picioare de la ora 6 si jumătate dimineata în fata editorului Pagnerre...

Merită să mai adăugăm că Victor Hugo nu a mai avut niciodată vreo problemă financiară după aparitia acestei cărti pentru care a primit 240 000 de franci în argint, echivalentul astăzi a 600 000 de euro. "Mizerabilii" rămîne romanul clasic prin excelentă al secolului al XIX-lea, si continuă să trăiască nu doar prin reeditări ci si ecranizări si adaptări, precum si prin spectacole muzicale cum ar fi cel de la Londra care se joacă fără încetare din 1985 încoace, fenomen pe care Parisul de exemplu nu-l cunoaste.