Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Moştenirea lui Cioran a ajuns la Bucureşti

Manuscrisele lui Emil Cioran au ajuns la Bucureşti şi au intrat în posesia Academiei Române. Documentele au fost cumpărate de omul de afaceri George Brăiloiu la o licitaţie din Paris, în aprilie, şi au fost donate de acesta Bibliotecii Academiei. Preţul manuscriselor a fost de 500.000 de euro. Academicianul Eugen Simion a confirmat sosirea documentelor în ţară şi a anunţat ca o conferinţă de presă pe această temă va fi organizată miercuri, la sediul instituţiei de cultură.

Omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat prin compania sa, KDF Energy, întregul fond cu 123 de manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizate pe 7 aprilie, la Paris, de casa Binoche şi Giquello, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte - 406.000 euro, fără taxe, adică în total 507.500 de euro.

Pe 12 aprilie, George Brăiloiu a anunţat că va dona manuscrisele şi documentele lui Emil Cioran Bibliotecii Academiei Române. De altfel, în aceeaşi zi, el a primit pentru acest gest din partea Academiei Române distincţia Meritul Academic, cea mai înaltă pe care o acordă acest for.

Academicianul Eugen Simion a anunţat atunci că s-a hotărât deja ca aceste manuscrise să fie facsimilate, ca şi manuscrisele lui Eminescu, şi publicate într-un număr de exemplare, pe cheltuiala Academiei.

Lista manuscriselor lui Cioran

Printre obiectele scoase la licitaţie la hotelul Drouot Richelieu din Paris, pe 7 aprilie, s-au numărat caiete manuscrise - "Tragicul cotidian", "Adolescenta", "Jansenismul", "Pamflet şi pamfletar", "Consideraţiuni asupra problemei cunoştinţei la Kant", "Banalitate şi transfigurare", "Cartea amăgirilor", "Lacrimi şi sfinţi", "Schimbarea la faţă a României" -, numeroase cărţi poştale şi scrisori adresate părinţilor şi altor rude, o fotografie a lui Cioran reprezentat aşezat, semnată pe verso, diploma de bacalaureat, datată 5 octombrie 1928, diploma de licenţă în filosofie şi litere, datată 23 iunie 1932, un carnet de student emis în Germania pentru anul şcolar 1933 - 1934, cu fotografie şi semnătură, mai multe cărţi de identitate emise de autorităţile germane, un paşaport, eliberat la 15 septembrie 1934, un carnet de student emis în Franţa, abonamente de tren, fişe de lectură, un permis pentru bibliotecă şi multe altele.

Scriitorul român Emil Cioran, ale cărui opere au fost scrise majoritar în limba franceză, ar fi împlinit vârsta de 100 de ani pe 8 aprilie.