Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Muzeele se pregătesc de noaptea cea mai lungă

muzeu-arta-interior-20100514114248.jpg

Noaptea Muzeelor, sâmbătă, 15 mai.

Peste trei mii de muzee europene din 39 de ţări îşi deschid porţile gratuit sâmbătă noapte, la cea de-a şasea ediţie a Nopţii Muzeelor. Cele mai multe sunt în Franţa, unde a fost iniţiată această acţiune. De la un an la altul, tot mai multe instituţii participă la Noaptea Muzeelor. În Rusia, de pildă, sunt trei sute de muzee deschise, faţă de 220, câte au fost anul trecut.

Peste trei mii de muzee europene din 39 de ţări îşi deschid porţile gratuit sâmbătă noapte, la cea de-a şasea ediţie a Nopţii Muzeelor. Cele mai multe sunt în Franţa, unde a fost iniţiată această acţiune.

De la un an la altul, tot mai multe instituţii participă la Noaptea Muzeelor. În Rusia, de pildă, sunt trei sute de muzee deschise, faţă de 220, câte au fost anul trecut.

Muzeele britanice anunţă participarea în număr de 320, iar Italia, 400. Anul trecut, muzeele franceze au înregistrat cu ocazia acestui eveniment circa 1,8 milioane de vizitatori, cu trei sute de mii mai mulţi decât la ediţia din anul 2008.

Şi muzeele bucureştene îşi invită publicul să petreacă o noapte printre exponate şi vitrine, iar intrarea este gratuită.

Muzeul Satului va fi deschis gratuit în prima parte a zilei de sâmbătă, pentru că zona nu poate fi vizitată noaptea din motive de securitate.

Muzeul Ţăranului Român a pregătit pentru noaptea de sâmbătă trei expoziţii : arta populară mexicană, pictură ţărăneacă din China şi expoziţia manifest a Ordinului Arhitecţilor din România.

La Muzeul Naţional de Artă al României, bucureştenii vor putea să viziteze gratuit Galeria Naţională şi Galeria de Artă Europeană.

În fine, un spectacol al Teatrului Masca, "Statuile" va fi jucat printre statuile din bronz din curtea muzeului, în intervalul 21.30-22.30.

Spectacole de teatru vor avea loc şi la Muzeul Naţional al Literaturii, unde seara se încheie cu proiecţia filmului "Eu când vreau să fluier, fluier", care va rula de la ora 24.

Ioana Haşu, despre Noaptea Muzeelor.