Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Napoleon al Treilea şi Principatele Române

200810-7456.jpg

Napoleon al Treilea şi Principatele Române

Bicentenarul naşterii împăratului Napoleon al Treilea este sărbătorit şi la Bucureşti printr-o expoziţie dedicată relaţiilor dintre Franţa şi România din secolul al 18-lea. La Muzeul Naţional de Artă se deschide joi, 23 octombrie,expoziţia intitulată "Napoleon al Treilea şi România". Începând cu luna martie a anului viitor, expoziţia va fi prezentată în Franţa, la Palatul Compiegne.

Potrivit istoricului Lucian Boia, autor al unui volum intitulat "Napoleon cel neiubit", "cea mai mare reuşită de politică externă a împăratului francez a fost chiar realizarea statului naţional român". Exact asta urmăreşte şi expoziţia care va fi deschisă la Bucureşti, după cum explică Emmanuel Starcky, directorul Castelului de la Compiegne.

"Ideea e foarte simplă: Napoleon al Treilea a fost un promotor al ideii de independenţă pentru Ţările Române. Vrem să arătăm care a fost rolul Împăratului Francez în ceea ce priveşte crearea României moderne. Expoziţia evocă pe de o parte relaţiile diplomatice dintre Franţa şi Ţările Române, începînd cu secolul al 18-lea, apoi, odată cu Tratatul de la Paris, demersurile împăratului pentru obţinerea unui acord de recunoaştere internaţională a principatelor Moldova şi Valahia", spune Emmanuel Starcky.

Parcursul expoziţional punctează aspecte precum mărturiile călătorilor francezi în ţările române, Războiul din Crimeea, Expoziţia Universală de la Paris, dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor în Moldova şi Ţara Românească, Războiul de Independenţă, precum încoronarea lui Carol I şi călătoriile sale în Franţa. Un spaţiu amplu este destinat şi schimburilor artistice dintre Franţa şi România; sunt prezentate lucrări de Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Sava Henţia, Michel-Martin Drolling, Gustave Moreau, Jean-François Millet, Alfred Sisley.

Am împrumutat de la Palatul Compiegne o seamă de obiecte care evocă aceste relaţii. E vorba, de pildă, de portrete ale Împăratului şi ale Împărătesei, de tapiserii, de goblenuri... De la Quai d'Orsay am împrumutat pentru această expoziţie Tratatul din 1856, iar muzeele româneşti vin şi ele cu tot felul de obiecte care ne vor permite să arătăm relaţiile de prietenie dintre România şi Franţa cultivate de Alexandru Ioan Cuza, apoi de Carol de Hohenzollern. După cum ştiţi, Carol I a venit în 1863, în Franţa, la Compiegne, apoi încă o dată în 1869. Vom reconstitui o parte a călătoriei sale.

Expoziţia "Napoleon III şi România" reprezintă o premieră pentru că reuneşte obiecte valoroase împrumutate de la muzee importante din Franţa şi din România. E vorba de numeroase documente, sculpturi, picturi, litografii, mobilier şi opere de artă din colecţiile Muzeului Naţional de Artă şi ale Castelului de la Compiegne. La această amplă expoziţie participă nu mai puţin de opt muzee din ţară.