Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noaptea franceză a scurtmetrajelor

noaptea-franceza-scurtmetrajelor-net.jpg

Afiş "Noaptea franceză a scurtmetrajelor"

Weekendul acesta, Institutul Francez din București propune cinefililor o noapte în sala de cinema. Noaptea franceză a scurtmetrajelor începe sâmbătă 29 ianuarie la ora 21 și se termină 7 ore mai târziu, la 4 dimineața.

Programul este împărțit în patru teme : Comique Trip – Les Jeux de l’amour, Notes sur la lumière, Filme premiate - Programme films primés, Ombres et Lumières, iar în pauze, publicul este invitat la o cană de vin fiert și la un mini-bufet din partea casei, la Cafeneaua Cărturești.

Seara se deschide cu o călătorie romantică de 1 oră 24 de minute : șase filme ilustrează qui pro quo-uri amoroase, à la française. Un bărbat timid și la locul lui cade pradă unei roșcate focoase în Walking on the Wild Side al celebrului duo Abel & Gordon, iar în Le baiser, un bărbat tot vorbește cu o femeie care nu are decât o idee în cap: să-l sărute.

Notes sur la lumière / Însemnări despre lumină, a doua temă, începe c-un omagiu adus muzicianului Chet Baker, în povestea unei raze de lumină care cade pe o notă muzicală. Cele 5 scurtmetraje urmăresc lumina și muzica din jurul unor personaje urbane din ziua de azi, de la un club de striptease la zgomotul pașilor pe o stradă întunecată, la o lecție de chitară care poate schimba viața cuiva și până la o petrecere zgomotoasă unde sărbătorita observă un praf neobișnuit.

După miezul nopții intră în scenă 4  scurtmetraje care au fost premiate la festivaluri internaționale.  O animație despre drama celor 30.000 de câini din Constantinopol care au fost deportați pe o insulă pustie și una despre reîncarnarea spectaculoasă a lui Bruce Lee într-o păpușă de cauciuc  .

Pentru cei mai rezistenți, ultima sesiune de filme întinde nervii și abordează, în alb negru, teme ca amnezia, incestul și clonarea. Despre ce poate face un cimpanzeu psihanalist împotriva dedublării personalității, violența unui război subteran, clonarea umană prin fotocopii sau visul pierdut al unui astronaut fără o lețcaie, în 5 scurtmetraje care ne țin treji până la 4 dimineața. Bonus : unul dintre filme este realizat de Caro & Jeunet (Delicatessen, La cité des enfants perdus).

Click aici - pentru a descărca programul "Noaptea franceză a scurtmetrajelor"