Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“Nu a fost o zi uşoară” - cartea despre anihilarea lui Bin Laden

Cartea face senzaţie dinainte de a fi publicată. Osama bin Laden a fost împuşcat în cap de trupele speciale SEAL în momentul în care scotea capul în uşa dormitorului. Apoi s-a retras înapoi în cameră, scrie unul dintre militarii care au participat la operaţiunea Geronimo. Cartea sa, “Nu a fost o zi uşoară”, a fost scrisă sub pseudonimul Mark Owen şi descrie secundă cu secundă uciderea liderului Al-Qaida.

O copie a cărţii a fost obţinută de Associated Press. Membrul din echipa specială ce a intrat în locuinţa lui Bin Laden din Abbottabad, Pakistan, susţine că se afla chiar în spatele trăgătorului. Echipa a urcat scările din locuinţă, iar la mai puţin de cinci paşi distanţă de uşa dormitorului, primul militar a început să tragă: văzuse că cineva se ivise în cadrul uşii dormitorului.

Era liderul Al Qaida. Acesta s-a retras imediat înapoi în dormitor, iar trupele SEAL au intrat în cameră după el. L-au găsit zăcând chircit pe podea, într-o baltă de sânge. Fusese deja atins de un glonţ în partea dreaptă a capului. Două femei stăteau aplecate deasupra sa. Trăgătorul a dat la o parte cele două femei şi le-a împins într-un colţ al camerei.

Apoi, atât el, cât şi ceilalţi membri ai echipei au început să tragă din nou în terorist pentru a fi siguri că nu mai mişcă. “Ne-am plimbat luminile de la arme pe pieptul lui şi am tras mai multe runde de foc. Gloanţele intrau în el, zguduindu-i corpul pe podea până când a rămas nemişcat”, scrie Owen în cartea a cărei copie a fost obţinută de Associated Press şi Huffington Post.

Mai târziu, trupele au găsit două arme lângă uşă, neatinse. Niciuna dintre ele nu era încărcată. “Nici măcar nu şi-a pregătit apărarea. Nu avea nicio intenţie să lupte. Le-a cerut timp de decenii discipolilor săi să poarte veste cu explozibili sau să intre cu avioanele în clădiri, dar nici măcar nu s-a întins după propria armă”, scrie autorul. Osama bin Laden purta un tricou, pantaloni largi şi o tunică.

Şirul evenimentelor, aşa cum e descris în “Nu a fost o zi uşoară”, contrazice oarecum versiunea oficială, conform căreia bin Laden a fost împuşcat după ce s-a întors în dormitor şi asta pentru că militarii au presupus că s-a întors să îşi ia arma. Unul dintre purtătorii de cuvânt ai Casei Albe, Tommy Vietor, nu a dorit să comenteze contradicţia.

O altă dezvăluire poate mai puţin confortabilă pentru administraţia americană este că în elicopterul cu care au plecat după operaţiune, unul dintre militari stătea aşezat pe pieptul teroristului. Oficialii americani au susţinut că trupul lui bin Laden a fost tratat cu demnitate înainte de a fi aruncat în mare.

De asemenea, Owen scrie că niciunul dintre membrii echipei nu era simpatizant al preşedintelui Obama şi că toţi ştiau că administraţia sa îşi va asuma meritele pentru raidul de succes din mai 2011. Totuşi, ei au explicat că îl respectă în calitate de comandant suprem şi pentru faptul că a dat undă verde operaţiunii.

Cartea fusese programată să apară în librării, simbolic, pe 11 septembrie, dar editorul a anunţat că va apărea cu o săptămână mai devreme, respectiv pe 4 septembrie, datorită numărului mare de comenzi. Această cerere mare în avans a împins deja cartea în topul listei de best-selleruri de pe site-ul Amazon.

Potrivit publicaţiei britanice “The Telegraph”, administraţia Obama se teme că această carte ar putea conţine informaţii clasificate, de vreme ce nu a primit acceptul preliminar al Pentagonului. CIA sau Pentagonul ar putea declanşa proceduri legale împotriva autorului. El a precizat, într-un interviu pentru Associated Press, că nu a dezvăluit nicio informaţie clasificată sau care ar risca în orice fel să compromită securitatea naţională. Acesta riscă nu doar un proces ci, posibil, chiar viaţa. Numele său real a fost dezvăluit de postul de televiziune conservator Fox News. Jihadiştii au postat deja imaginea presupusă a autorului pe site-uri şi au cerut uciderea sa.