Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Oscar pentru UE?

oscar.jpg

Actorul britanic Colin Firth şi Discursul regelui, câştigători la Oscar. REUTERS/Mike Blake

Rezultatul decernării Premiilor Oscar a încântat, luni, Uniunea Europeană: câştigătoarele la categoriile "Cel mai bun film" şi "Cel mai bun film străin" au primit o finanţare substanţială din partea Bruxelul-ui pentru distribuţie în afara ţării de origine. Un prilej excelent pentru Comisia Europeană de a sublinia importanţa industriei europene de film.

Comisarul European pentru cultură, Androulla Vassiliou, a salutat, luni, succesul înregistrat de filmul "Discursul regelui"  la ediţia de anul acesta a Oscarurilor. Comisarul a amintit că producaţia s-a bucurat de finanţare europeană tocmai la capitolul promovare internaţională. Este vorba despre 562 000 de euro daţo prin programul EU Media.

Este de altfel un dublu succes înregistrat de Uniunea Europeană pentru că, prin intermediul aceluiaşi program, s-a bucurat de finanţare şi câştigătorul secţiunii "Cel mai bun film străin". Este vorba despre “In a Better World”, film ce a primit fonduri prin programul media de 540 de mii de euro.

În acest context, comisarul European pentru cultură, Androulla Vassiliou, a subliniat luni: "ce noapte minunată pentru filmul european: ce noapte minunatp pentru industria filmului european şi programul media. Europa iueşte cinematografia iar lumea iubeşte filmele noastre. Asta demonstrează că industria europeană de film poate concura cu cei mai buni".

 
Mihaela Gherghişan, Bruxelles