Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


ParaNorman deschide Anim'est 2012. Studioul invitat, Laika

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim'est va avea loc în perioada 5 -14 octombrie 2012 la Cinema Patria, Cinema Studio și Club Control din București. "ParaNorman", unul dintre cele mai așteptate lungmetraje de animație ale anului, va deschide, pe 5 octombrie, festivalul. De o prezentare specială va avea parte, cu acest prilej, și renumitul studio american specializat în animație stop-motion, LAIKA, în cadrul secţiunii Studio Invitat.

"ParaNorman" va fi proiectat în premieră în România, pentru spectatorii Anim'est, la câteva săptămâni de la lansarea din Statele Unite, programată pe 17 august. Regizată de Sam Fell (The Tale of Despereaux, Flushed Away) și Chris Butler, după o poveste scrisă de acesta din urmă, animația creată în stop-motion 3D este al doilea proiect de anvergură lansat pe ecrane de studioul Laika, după succesul Coraline (r. Henry Selick, 2009), nominalizat la Oscar și la Globul de Aur la categoria Cea mai bună animație. După proiecția de la Anim’est, ParaNorman va fi lansat pe marile ecrane din România de către distribuitorul RoImage.

Este un thriller-comedie al cărui protagonist, un băiețel de 11 ani cu puteri speciale, Norman Babcock, are de-a face cu zombies, fantome, vrăjitoare și, cel mai rău, cu adulți, în încercarea de a-și salva orășelul de revolta care se pregătește în adâncuri, sub morminte. Cei care și-au împrumutat vocile personajelor din ParaNorman sunt Kodi Smit-McPhee, Casey Affleck, Anna Kendrick, John Goodman, Leslie Mann, Jeff Garlin, Christopher Mintz-Plasse, Elaine Strich, Tempestt Bledsoe, Bernard Hill și Alex Borstein.

"ParaNorman" este un lungmetraj de animație stop-motion, cu păpuși și obiecte, filmate cu camere stereoscopice, ceea ce presupune un efort imens din partea unei echipe numeroase de animatori, designeri și tehnicieni. De la desenarea și apoi manufacturarea tuturor obiectelor, până la animarea acestora în 3D, procesul e lung și costisitor, iar numai în proiectul Coraline au fost implicați 450 de oameni.

Despre culisele unei astfel de animații va vorbi la Anim'est Mark Shapiro, Head Of Entertainment Brand Marketing al studioului american LAIKA. Acesta va prezenta un making-of despre sutele de obiecte realizate manual pentru "ParaNorman", va da detalii, însoțite de imagini, din laboratorul filmului și va aduce la București câteva dintre păpușile animate. Shapiro va explica, totodată, ce dificultăți și riscuri implică o astfel de producție și motivele pentru care studioul a ales să se specializeze în animație stop-motion.

Mark Shapiro manageriază brandul LAIKA din 2007 și are o experiență îndelungată în comunicare, publicitate, relații publice și producție de film, lucrând de-a lungul timpului pentru companii ca Nike, Town & Country Magazine sau Upper Deck. Studioul LAIKA din Portland, Oregon, este unul dintre cele mai importante studiouri dedicate filmului de animaţie stop-motion.