Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


"Periferic” a câştigat Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Vilnius

ana-ularu.jpg

Ana Ularu

Filmul „Periferic”, în regia lui Bogdan George Apetri, a obţinut Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Vilnius, cel mai important eveniment de gen din Lituania. Trofeul i-a fost înmânat joi seara, pe 31 martie, producătorului asociat al peliculei, Mihaela Popescu. „Periferic” a concurat în competiţia principală, intitulată „New Europe – New Names”, cu 11 producţii europene.

Premiul obţinut coincide cu premiera în România a peliculei. „Periferic” se lansează astăzi, 1 aprilie, în cinematografe şi online, pe WebKino.ro, o premieră în lumea filmului.

Juriul care i-a acordat lungmetrajului românesc premiul celei de-a 16-a ediţii este alcătuit din Milcho Manchevski (regizor, Macedonia), Nadia Turincev (producător, Franţa), Gary McVey (directorul American Cinema Foundation), Fred Kelemen (regizor, Germania) şi Alantė Kavaitė (actriţă, Lituania).

 

  • Astăzi, 1 aprilie, de la 19.00, „Periferic” are parte de o proiecţie de gală la Cinema Victoria din Iaşi, în prezenţa regizorului Bogdan George Apetri şi a actorilor Ana Ularu şi Ioan Sapdaru

  • În prima săptămână din aprilie, filmul poate fi vizionat la Bucureşti (Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Sun Plaza, Movieplex, Studio, The Light Cinema, Noul Cinematograf al Regizorului Român), Cluj (Cinema City), Iaşi (Cinema Victoria) şi Arad (Cinema City)

 

Tot începând de astăzi, filmul cu Ana Ularu în rolul principal poate fi urmărit pe WEBKINO.RO, în sistem pay-per-view, prin video-streaming, la o calitate HD excelentă. Vizionarea online le este accesibilă, în primă fază, doar utilizatorilor de Internet din localităţile unde nu va rula filmul. La 30 de zile de la lansarea în săli, „Periferic” va fi disponibil online şi pentru cei din Bucureşti, Iaşi, Cluj, Timişoara, Constanţa, Arad, Craiova, Vaslui.

 

  • Costul vizionării pe WebKino.ro,pentru perioada imediat următoare lansării filmului, este de 3 euro plus TVA. Banii pot fi plătiţi prin SMS şi cu cardul, pe Internet, începând cu 1 aprilie 2011.

  • Procedura este simplă: utilizatorii trebuie să trimită cuvântul Webkino la numerele scurte 1377, în reţeaua Orange, şi 7413 - în Vodafone şi Cosmote, după care vor primi, tot prin SMS, un cod de acces cu care vor viziona filmul. În cazul plăţii cu cardul, codul va fi primit pe e-mail.

  • Codul de acces este valabil trei zile, timp în care utilizatorii pot urmări filmul de câte ori doresc.

  • Tehnologia de plată prin card va fi furnizată de mobilpay™, folosind tranzacţionarea 3D Secure.

 

Distincţia obţinută la Vilnius IFF se adaugă numeroaselor premii aflate deja în palmaresul filmului. La Locarno, Ana Ularu a fost premiată pentru interpretare; la Viennale, pelicula a fost recompensată cu Premiul FIPRESCI (Federația Internațională a Criticilor de Film), iar la Varşovia cu patru distincţii (Cel mai bun scenariu, Menţiune specială Anei Ularu, Premiul FIPRESCI şi Menţiunea specială a juriului ecumenic). La Festivalul Internaţional de la Salonic, „Periferic” şi-a adjudecat Trofeul Golden Alexander, Premiul pentru Cea mai bună actriţă (Ularu) şi Premiul Asociaţiei Criticilor de Film din Grecia. „Periferic” rulat şi la Toronto, Namur, Moscova, Cairo, Cottbus, Rotterdam sau Göteborg.

 

Scenariul dramei cu accente de thriller este semnat de Tudor Voican şi Bogdan George Apetri. În cele 24 de ore cât primeşte învoire pentru a merge la înmormântarea mamei sale, Matilda (Ana Ularu) plănuieşte să-şi ia fiul şi să fugă împreună din ţară. Înainte de ajunge însă la copilul pe care l-a lăsat în urmă, ea trebuie să se confrunte cu trecutul ei dureros, cu familia care a respins-o şi cu fostul ei iubit. Lupta pentru o viaţă mai bună îi aminteşte că libertatea poate atârna de o simplă alegere.

În distribuţie intră şi actorii Timotei Duma, Andi Vasluianu, Mimi Brănescu, Ioana Flora, Ion Sapdaru, Ingrid Bişu. Imaginea este semnată de Marius Panduru.

„Periferic” este o coproducţie Saga Film (România) şi Aichholzer Filmproduktion (Austria), realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei. Filmul este distribuit pe plan internațional de MK2, iar în România de Voodoo Films.