Pianista Dana Borşan a concertat la festivalul “Robert Schumann”

dana-borsan-pian.jpg

Dana Borşan la pian

Dana Borşan, pianista care a câştigat medalia de argint la concursul „Robert Schumann” de la Zwickau la doar 19 ani, a concertat la festivalul care a propulsat-o pe scena muzicală internaţională! Dana Borşan a susţinut vara aceasta, între 2-9 iunie, la Plauen şi Zwickau, mai multe concerte din opera lui Brahms, în cadrul festivalului “Robert Schumann”.

În ultimii ani Dana Borşan a fost o prezenţă constantă la festivalurile de muzică clasică din Germania. Pianista a fost descrisă de publicaţiile germane ca fiind o „muziciană pur-sânge” (Die Rheinpfalz) şi o “grandioasă artistă” (Munchner Merkur).

Pe scurt, Dana Borşan este definiţia unui artist complet. Pianista a colaborat de-a lungul carierei cu elita muzicii clasice internaţionale şi a concertat în peste 17 ţări. Are la activ peste 850 de concerte şi recitaluri, numeroase premii naţionale şi internaţionale şi un repertoriu divers şi captivant. Dana Borşan interpretează cu aceeaşi măiestrie creaţiile clasicismului vienez şi ale marilor romantici (Schumann, Chopin, Liszt, Brahms), cât şi operele unor compozitori mai puţin cunoscuţi, ca M. Moszkowski sau Siegfried Matthus.

 

 

Între anii 2000 - 2008 Dana Borsan a fost şefa catedrei de pian a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti iar din 2008 ocupă funcţia de prorector al acestei instituţii.

Probabil cel mai ambiţios proiect realizat de Dana Borşan este integrala concertelor pentru pian şi orchestră de Mozart – o premieră în lumea muzicii clasice românesti. Proiectul s-a concretizat în 2006 sub forma unor concerte susţinute alături de Orchestra de Cameră Radio şi a unei serii de CD-uri editate de “Casa Radio”.

Reamintim că pianista Dana Borşan va concerta şi la Festivalul Internaţional “George Enescu” 2011, ce va avea loc între 1-25 septembrie. Pianista îi va surprinde de data aceasta pe iubitorii de muzică clasică cu o lucrare inedită: Concertul pentru pian şi orchestră în do diez minor al compozitorului contemporan Hans Wolf.

Artista va susţine două concerte cu această tematică, primul pe 6 septembrie la Iaşi şi cel de-al doilea pe 9 septembrie la Bucureşti. În ambele ocazii Dana Borşan va fi acompaniată de Filarmonica de Stat „Moldova” din Iaşi, sub bagheta dirijorului Sebastien Rouland. Programul complet al Festivalului Internaţional „George Enescu” poate fi vizualizat pe site-ul www.festivalenescu.ro.