Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Picasso, în colecţia unui electrician

Descoperire misterioasă în Franţa : 271 de opere ale lui Pablo Picasso, datând din anii 1900-1932, de care nimeni nu ştia nimic au fost scoase recent la lumină, de către un electrician în vârstă de 71 de ani. Afirmând că le-ar fi primit cadou de la artist şi de la ultima soţie a acestuia, respectivul se declară nevinovat, dar familia Picasso a depus deîndată plângere în justiţie.

Descoperire misterioasă în Franţa : 271 de opere ale lui Pablo Picasso, datând din anii 1900-1932, de care nimeni nu ştia nimic au fost scoase recent la lumină, de către un electrician în vârstă de 71 de ani.

Afirmând că le-ar fi primit cadou de la artist şi de la ultima soţie a acestuia, respectivul se declară nevinovat, dar familia Picasso a depus deîndată plângere în justiţie.

În aşteptarea sentinţei, operele estimate la 60 de milioane de euro au fost confiscate de Poliţie, iar electricianul este sub anchetă.

Christine Pinot, asistenta lui Claude Picasso, fiul artistului şi administratorul operei vorbeşte despre calitatea desenelor inedite : "în linii mari, această descoperire nu ne schimbă viziunea pe care o aveam despre Picasso. Nu descoperim un stil sau vreo tehnică diferită. Ce aflăm este cum se elabora o operă, învăţăm lucruri despre gestul creator. Vedem zeci de studii pe aceeaşi temă, cum Picasso se îndreaptă într-o direcţie şi se loveşte de o problemă, face cale întoarsă, încearcă altă poziţie. Suntem deci în intimitatea gestului de creaţie. În multe studii de femei descoperite acum, vedem cum pictorul experimentează doar poziţia unui braţ, a unui umăr, vedem cum compoziţia evoluează doar cu câteva linii. De asemnea, există desene din era cubistă, o natură moartă cu un pahar, o pipă şi o chitară, astea sunt operele cele mai importante din această grupare descoperită acum", spune Christine Pinot, asistenta lui Claude Picasso.

 
Christine Pinot, despre Picasso.