Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Polisse" şi "Habemus Papam" două filme inedite la Cannes

polisse-0.jpg

"Polisse".David Verlant/Les Productions du Trésor/Festival de Cannes 2011

A doua zi a festivalului de film de la Cannes prezintă printre altele două filme inedite în competiţie: unul francez, primul la această ediţie, intitulat "Polisse" consacrat brigadei de protecţie a minorilor - cea care combate de exemplu reţelele pedofile - şi o a doua peliculă despre Vatican. Intitulat "Habemus Papam" filmul este realizat de cunsocutul cineast Nanni Moretti, un obişnuit al Croazetei.

Cu toate că Nanni Moretti se descrie drept un ateu convins, criticii afirmă că "Habemus Papam" nu e deloc un rechizitoriu împotriva bisericii catolice sau a Vaticanului. Regizorul se mărginesşte să descrie ambianţa dintre cardinali în momentul în care sunt reuniţi în conclav pentru a alege un nou suveran Pontif - în film acesta este jucat de francezul Michel Piccoli în vârstă de 85 de ani.

Filmul "Polisse" al regizoarei franceze Maïwenn Le Besco se vrea o imersiune în lumea combatanţilor anti-pedofilie. Celebra brigadă de protecţie a minorilor este în centrul acestei pelicule servită de o serie de actori prestigioşi.

Cronicarul cinema al ziarului Le Monde - un bărbat - îsi consacră vineri un articol ... inegalitătii sexelor în cinema! În opinia sa, este suficient să privim palmaresul festivalului de la Cannes pentru a-i înţelege frustarea: o singură femeie, regizoarea Jane Campion, a primit marele premiu La Palme D'or în 1993 iar anul trecut, nicio femeie nu era în competiţia oficială pe Croazetă.

La Oscaruri nu-i mai bine, Kathryn Bigelow fiind anul trecut prima reprezentantă a sexului frumos recompensată cu o statuetă de aur la regie. Anul acesta la Cannes sunt 4 regizoare în competiţie, cifră departe însă de reprezenta un echilibru dacă precizăm că totuşi există 20 de pelicule în cursa pentru La Palme D'or.

Oraşul Cannes şi palatul său al festivalurilor unde se proiectează filmele nu sunt singurele atracţii, singurele locuri în care se întâmplă ceva în aceste zile. Nu, există chiar şi operatiuni de binefacere pe Croazetă.

Una dintre ele, orchestrată de actriţa Carole Bouquet, a avut ca scop colectarea de fonduri pentru a dezvolta microfinanţele. "Avem nevoie de banii Dvs ca să schimbăm viata oamenilor" exclama actrita la începutul unei licitaţii pe care a condus-o personal joi seară. Cel puţin 300 de mii de euro au fost astfel adunaţi pentru a finanţa diverse proiecte prezentate de femei din ţările sărace. Ce s-a vândut? Un colier de diamante, oferit de casa Chopard şi care a generat de două ori câte 40 de mii de euro.

O serie de fotografii cu actori celebrii, oferite de Institutul Naţional al Audiovizualului, au fost vândute contra 35 de mii de euro. Alti sponsori ai festivalului precum firmele Renault, L'Oréal şi Orange, au cumpărat mese întregi - adică tacâmuri propuse la preţuri uriaşe. Cel mai mare a atins chiar cifra de 9 mii de euro. E vorba de o cină în compania lui Carole Bouquet vândută de însăşi actriţa.

"Dacă aş fi fost o prostituată de lux aţi fi plătit mai mult" a exclamat cu zâmbetul pe buze Carole Bouquet. Umorul a fost aşadar şi la rendez-vous cu această ocazie dar trebuie totuşi precizat că actriţa franceză nu este prima care se lansează în serate de binefacere. Cea mai activă în domeniu rămâne de departe Sharon Stone.