Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premieră la Cannes: 4 femei în competiţia pentru Palme d'Or

Organizatorii festivalului de la Cannes şi-au dezvăluit joi selecţia filmelor pentru a 64-a ediţie care va avea loc între 11 şi 22 mai. Rezultatul este 49 de filme venite din 33 de ţări. Ceva mai puţin de jumătate din pelicule, mai exact 20, vor concura pentru marele premiu La Palme d'Or, restul filmelor concurând în secţiuni paralele.

Preşedintele juriului la principala secţiune este anul acesta actorul şi regizorul american Robert de Niro.

Regizorul de origine română Radu Mihăileanu va fi în competiţie anul acesta la Cannes pentru la Palme d'Or cu pelicula intitulată "La source des femmes" pe care am putea-o traduce liber "Izvorul sau fântâna femeilor". Mihăileanu este deja un regizor binecunoscut nu numai românilor dar şi francezilor, ultima sa peliculă "Concertul" având un mare succes de public în Hexagon.

În realitate însă cariera internaţională a lui Radu Mihăileanu a debutat mai de demult cu filmul "Trenul vieţii". Al doilea regizor român ce va fi prezent anul acesta pe croazetă este Cătălin Mitulescu. El va concura cu filmul "Loverboy" în secţiunea paralelă Un certain regard, secţiune în care un alt film al său "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii" a fost premiat déjă la Cannes în urmă cu 5 ani.

Preşedintele juriului la Un certain regard este anul acesta sârbul Emir Kusturica. În afară de români sunt însă fireşte şi alţi concurenţi la Cannes. Selecţia oficială, cea în care filmele concurează pentru la Palme d'Or - deci concurenţii lui Mihăileanu - vor fi anul acesta Pedro Almodovar, fraţii Jean-Pierre şi Luc Dardenne de două ori premiaţi pe croazetă, Nanni Moretti sau Lars Von Trier.

În premieră la ediţia de anul acesta în competiţia oficială se află şi patru femei. Printre acestea câştigătoarea trofeului din 1997, Naomi Kawase cu "Hanezu nu Tsuki" şi australianca Julia Leigh cu "Sleeping Beauty" (Frumoasa adormită").

Dacă americanul Woody Allen va prezenta filmul "Midnight in Paris" în deschiderea competiţiei oficiale - film în care joacă şi prima doamnă a Franţei Carla Bruni-Sarkozy - conaţionalul său Gus Van Sant va da startul secţiunii paralele Un certain regard. Selecţia oficială din acest an este destul de feminizată - 4 filme din cele 20 în competiţie pentru La Palme d'Or sunt realizate de femei. În aceaşi cursă se află şi doi regizori care-şi prezintă aici prima realizare din cariera lor.

Dacă prima doamnă a Franţei va fi aşadar prezentă în pelicula lui Woody Allen, şeful statului francez este personajul principal al filmului "La conquête - Cucerirea". Rolul lui Nicolas Sarkozy este jucat de actorul Denis Podalydès. Filmul, care inaugurează un nou gen de cinema zis "de politică şi actualitate", va fi proiectat în afara competiţiei oficiale şi reprezintă o premieră, e pentru prima dată într-adevăr că apare pe ecrane un film despre viaţa unui preşedinte francez încă în funcţie.

Realizatorul a avut mari dificultăţi în a găsi fondurile necesare pentru a face acest film care, după cum spune reclama sa, "e povestea unui bărbat care câştigă puterea dar îşi pierde nevasta".

Dacă anul trecut, festivalul de la Cannes a resimţit efectele crizei mondiale, ediţia de acum s-ar dori una de "ieşire din criză", cel puţin aşa a spus la conferinţa de presă delegatul general al festivalului Thierry Frémaux.

Numărul de pelicule supuse comitetului de selecţie a fost, e adevărat mai mare anul acesta decât în 2010, 1715 faţă de doar 1665 de lung-metraje, semn că producţia cinematografică e din nou în creştere.

În sfârşit să mai notăm că anul acesta festivalul de la Cannes inovează. În deschiderea celei de-a 64-a ediţii a festivalului, pe 11 mai, cineastul italian Bernardo Bertolucci va primi o Palme d'Or de onoare. Acest nou permiu va fi decernat de acum încolo an de an unor realizatori de renume mondial care însă n-au primit niciodată marele premiu La Palme d'Or.