Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premiul Păcii la Târgul Internaţional de Carte din Frankfurt pe Main

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Scriitorul israelian David Grossman a fost distins cu Premiul Păcii al librarilor germani pentru că, „neînfricat, refuză să devină o parte a mecanicii de represalii". Astfel l-a caracterizat Joachim Gauck, fostul director al Oficiului Federal pentru Administrarea Arhivelor Securităţii est-germane, Stasi, pe laureatul premiului Păcii în cursul unei festivităţi care, practic, a încheiat Târgul Internaţional de Carte din Frankfurt pe Main.

„Oamenii nu sunt condamnaţi să devină victime ale circumstanţelor. Oamenii pot alege", a spus acelaşi fost disident est-german în cuvântarea dedicată lui David Grossman. El a subliniat că Grossmann este loial statului Israel ceea ce, însă nu înseamnă, „o supunere necritică". El ca şi alţi intelectuali din Israel au dovedit că pe lîngă solidaritatea cu un stat, mai contează şi respectarea libertăţii da opinie. „Loialitatea şi critica nu sunt concepte antagonice", a mai arătat Joachim Gauck.

În cuvântarea sa, rostită în biserica Sf. Pavel din Frankfurt, un loc simbolic al paşoptiştilor germani, David Grossman, şi-a exprimat speranţa într-o reconciliere israelo-palestiniană.

Scriitorul, în vârstă de 56 de ani, autorul romanului „Cineva cu care să fugi de acasă" (apărut în traducere română, la editura Niculescu în anul 2006), şi-a pierdut fiul în cursul intervenţiei militare din Liban, în 2006.

„Cineva care nu crede în posibilitatea păcii", a spus Grossmann, „este deja învins". În opinia autorului, Germania este un bun exemplu despre cum a reuşit o ţară, după distrugerile suferite în război, să-şi educe tineretul în spiritul păcii. "Numai pacea va transforma Israelul într-o vatră care-i va oferi un viitor", a conchis Grossman.

Premiul Păcii este dotat cu 25.000 de euro. Printre laureaţi se află personalităţi importante ale culturii şi politicii internaţionale, scriitori, oameni de ştiinţă, istorici, artişti şi filozofi: Hermann Hesse (1955), Karl Jaspers (1958), Ernst Bloch (1967), Leszek Kolakowski (1977), Václav Havel (1989), György Konrád (1991), Mario Vargas Llosa (1996 - anul acesta distins şi cu Premiul Nobel pentru Literatură), Claudio Magris (2009).

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok