Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prima campanie publică de strângere de fonduri pentru un festival de film din România

Asociaţia Estenest, organizatoarea Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, lansează prima campanie de crowdfunding a unui festival de film din România. Campania se derulează prin intermediul site-ului kisskissbankbank.com, cea mai mare platformă generalistă de crowdfunding din Europa.

Ajuns la a șaptea ediție, Anim'est este unul dintre cele mai importante evenimente culturale din România şi unul dintre cele mai importante festivaluri de film de animaţie din Europa Centrală şi de Est, membru al circuitului pan-european Cartoon. În ciuda faptului că festivalul a devenit un eveniment din ce în ce mai important pentru comunitatea de film din România şi de peste hotare, iar numărul de spectatori a crescut  şi el, de la un an la altul, Anim’est este grav afectat, în continuare, de o acută lipsă de fonduri, printre altele, din cauza unui scheme discutabile de aplicare a baremelor de punctaj la sesiunile de concurs de proiecte ale Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC) – principalul organism care ar trebui să poată cuantifica evoluţia evenimentelor de film din ţară.

Campania de strângere de fonduri prin www.kisskissbankbank.com are ca scop obţinerea sprijinului financiar pentru acoperirea unor costuri ale festivalului, precum drepturile de difuzare ale filmelor, transportul copiilor de 35 mm sau al casetelor, logistica necesară organizării unor evenimente – expoziţii, ateliere, spectacole.

În schimbul sumei donate, cei care aleg să sprijine festivalul vor fi recompensaţi de Anim'est  cu mulţumiri speciale în publicaţiile festivalului, abonamente valabile pe toată durata acestuia, tricouri personalizate, DVD-uri cu scurtmetraje româneşti de animaţie, Welcome Kit-ul festivalului cuprinzând toate materialele primite de invitaţi, invitații VIP 3 zile (incluzând cazare, acces la toate evenimentele și proiecţiile din cadrul festivalului). Cei mai generoşi suporteri pot beneficia de statutul de parteneri ai festivalului.

Cei care doresc să sprijine festivalul o pot face până la data de 16 septembrie accesând site-ul http://www.kisskissbankbank.com/anim-est-international-film-festival. Sumele pot fi achitate prin intermediul cardurilor de debit şi de credit în lei, dolari sau euro, transferul în euro fiind realizat automat.

Laurențiu Brătan, co-fondator al festivalului și Președinte al Asociației Estenest, a spus: Anim'est apelează la cei care apreciază rezultatele muncii noastre și se identifică cu valorile festivalului, într-un moment în care susținerea din partea instituțiilor publice care ar trebui să ajute evenimentele de film valoroase din România e, parcă, mai slabă decât în oricare din ultimii 5 ani. Ne dorim să le putem oferi iubitorilor filmului de animație și cinefililor, în general, o experiență festivalieră care să se ridice la nivelul celor cu care i-am obișnuit. Însă nu putem continua să aducem sute de filme de animație de calitate, invitați din lumea întreagă, ateliere de film de animație expoziții și spectacole așa cum nu s-au mai văzut în România cu bugete din ce în ce mai mici.

Sunt convins că cei care înțeleg rolul de formator al Anim'est în peisajul cultural din spațiul românesc vor fi bucuroși să fie alături de noi – chiar și simbolic, donând suma de 1 euro. Mai importantă decât valoarea sumei pe care o vom strânge va fi, pentru noi, garanția că munca noastră e utilă pentru un număr de oameni. Poate măcar această listă de nume va convinge Centrul Național al Cinematografiei să înceapă să își pună problema utilității evenimentelor pe care le finanțează.

Cea de-a șaptea ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Anim’est va avea loc în perioada 5-14 octombrie 2012 la Cinema Patria, Cinema Studio, Sala ArCuB şi Club Control din Bucureşti.