Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


R evoluţie. 21 de ani după

La 21 de ani de la căderea comunismului, Studioul Cinematografic Sahia Film, cu experienţa celor 60 de ani de la înfiinţare şi dovezile concludente pe care le are filmate în timpul Revoluţiei şi stocate în arhiva proprie, propune tinerilor ajunşi la vîrsta maturităţii un exerciţiu de imaginare.

A unei lumi în care gestul normalităţii era privit ca un privilegiu, a unei lumi în care, de multe ori, cenzura nu trebuia să mai intervină, pentru că autocenzura prinsese rădăcini chiar şi în rândul celor mai curajoşi. O lume din care lipsea culoarea, laolaltă cu mâncarea, electricitatea şi căldura.

Folosim amintirile stocate în literatură, fotografie şi cinematografie, ale celor care au trăit în stradă evenimentele Revoluţiei din decembrie 1989, pentru a sensibiliza tinerii asupra importanţei cunoaşterii trecutului.

Proiectul R evoluţie. 21 de ani după va avea loc în a doua parte a zilei de 21 decembrie 2010 în Bucureşti. Din program:

·         Expoziţie foto în pasajul Universităţii – Comunismul în caricatură (56 de lucrări ale unora dintre cei mai mari caricaturişti din lume precum: Achille Superbi, Valeriu Kurtu, Riber Hansson, românul Devis Grebu sau Antonio Moreira Antunes)

·         Proiecţii ale imaginilor din timpul Revoluţiei pe clădirea Universităţii din Bucureşti

·         Personalizarea unor autobuze, care vor circula pe anumite trasee într-un interval de ore comunicat în prealabil publicului-ţintă, autobuze care vor recrea atmosfera acelor ani şi în care vor fi amplasate plasme pentru proiecţii.

·         Moment artistic inedit din partea organizatorilor în clubului Fabrica din Bucureşti şi o petrecere în stilul anilor‘ 80, cu brifcor, bere, vin fiert şi pufuleţi.

·         Concert în clubul Fabrica al mult apreciaţilor artişti de hip-hop - Guess Who şi Spike.

Parteneri media: Zoom, Metropotam, RFI România, Şapte Seri, România liberă, 220.ro

Partener principal: Club Fabrica. Proiect susţinut de Asociaţia 21 decembrie

Sponsori:  BUCEGI, BRIFCOR, Pufuletii Gusto, Prier Vinexpress, Republica del Gusto

Mai multe detalii despre programul evenimentelor din 21 decembrie puteţi afla de pe pagina de  Facebook a proiectului sau la e-mail: [email protected]

Persoană de contact: Valentina Bâcu, coordonator proiect

 

Studioul Cinematografic Sahia Film deţine cea mai vastă şi mai valoroasă arhivă de film din ţara noastră. Cea mai veche peliculă filmată în România,Defilarea de 10 mai a regelui Carol, înregistrată la numai 2 ani de la inventarea cuvântului “cinematografie”, este păstrată cu grijă în arhiva studioului, alături de alte 1.700 de materiale inestimabile