Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Românii vor să impresioneze la Cannes

cannes-covorul-rosu.jpg

Festivalul de Film de la Cannes începe pe 11 mai.

Lungmetrajul "La source des femmes", de Radu Mihăileanu va fi prezentat în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes (11-22 mai). Filmul "Loverboy", de Cătălin Mitulescu a fost şi el selectat, dar la secţiunea Un Certain Regard. (Vezi trailer în ştire)

Acţiunea filmului "La Source des Femmes" se desfăşoară într-un sat izolat, unde femeile îşi ameninţă bărbaţii că nu vor mai face sex cu ei, dacă nu le aduc apă de la singura fântână din zonă, situată pe un deal îndepărtat.

Radu Mihăileanu s-a născut în 1958 la Bucureşti. El este fiul unui jurnalist evreu, Mordechaï Buchman, care după ce a evadat din lagărul de concentrare unde fusese deportat de nazişti, şi-a schimbat identitatea.

Mihăileanu a părăsit România în 1980, mergând către Israel, pentru ca ulterior să se instaleze în Franţa.

Cineastul obţine recunoaşterea internaţională cu filmul "Trenul vieţii", premiat la Veneţia şi Sundance.

Un alt film de-al său, "Concertul", filmat în proporţie de 60% în România, lansat în 2009 a primit două premii César, pentru sunet şi cea mai bună coloană sonoră.

Lungmetrajul "Loverboy", de Cătălin Mitulescu a fost selectat în secţiunea Un Certain Regard a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

Filmul prezintă povestea lui Luca, un tânăr de 20 de ani din Hârşova, care cucereşte fete, le face să se îndrăgostească de el şi le plasează mai departe unei reţele din Constanţa. Pentru poliţişti, această tehnică de racolare se numeşte "metoda prin îndrăgostire", iar cei care o practică sunt numiţi "loverboys".

Cătălin Mitulescu a debutat în regie în 2006, cu lungmetrajul "Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii". Filmul a câştigat premiul Un Certain Regard pentru cea mai bună interpretare feminină (Dorotheea Petre), la Festivalul de la Cannes, în acelaşi an.

Preşedintele secţiunii Un Certain Regard anul acesta este regizorul Emir Kusturica.

 

Trailer "LoverBoy":