Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românul Mircea Cantor câştigă Premiul Marcel Duchamp la FIAC 2011

mircea-cantor-fiac.jpg

Precum păsările pe firele de înaltă tensiune, de Mircea Cantor

La Paris s-a încheiat duminică Salonul Internaţional de Artă Contemporană, manifestare care decernează şi o prestigioasă distincţie: Premiul Marcel Duchamp. Laureatul din acest an este tânărul artist român Mircea Cantor, în vârstă de 33 de ani, elogiat luni pe prima pagină a suplimentului cultural al ziarului Le Figaro.

Obiectele, instalaţiile, creaţiile acestui artist care nu încetează să suprime frontierele dintre diverse discipline (cum ar fi teatrul şi artele plastice) sunt considerate de Le Figaro ca o expresie a unei lumi violente în care se topeşte însă şi poezia, chiar tandreţea. Mircea Cantor este „un melancolic care are umor”, discursul său este „simplu la nivelul formei şi subtil la nivelul formei”.

Le Figaro are numai cuvinte de laudă pentru acest român născut la Oradea şi sosit în 1999 la Nantes pentru studii. Articolul semnat de Valérie Duponchelle vorbeşte astfel despre Mircea Cantor: „Un european la Paris, tot aşa cum au fost altădată Max Ernst, Juan Miro sau Pablo Picasso. (…) Trecutul, prezentul şi viitorul se amestecă în universul său liniştit, ca un copil care se joacă încercînd să taie cu o foarfecă firul de apă care curge de la un robinet."

Rareori pot fi citite în presa franceză cuvinte mai entuziaste la adresa unui artist plastic. Mircea Cantor este un artist pe care Franţa îl sprijină de multă vreme, el a fost deja distins cu un alt premiu important, cel al Asociaţiei pentru Difuzarea Internaţională a Artei Franceze. Premiul Marcel Duchamp este însă şi mai important pentru că îi deschide porţile pentru o expoziţie personală, anul viitor, la Centrul George Pompidou, unul dintre cele mai prestigioase muzee de artă modernă din lume.

Premiul Marcel Duchamp a fost creat în anul 2000 de o asociaţie care regrupează 250 de colecţionari de artă contemporană din Franţa. Anul acesta el a fost deci decernat pentru a unsprezecea oară, iar în selecţia finală rămăseseră, alături de Mircea Cantor, încă trei artişti importanţi: videastul Samuel Rousseau, sculptorul Damien Cabanes şi arhitectul sculptor Guillaume Leblon.

Să mai notăm că ediţia de anul acesta a Salonului Internaţional de Artă Contemporană este considerată ca un mare succes, în ciuda crizei economice. Peste 68.000 de vizitatori au venit la Grand Palais în cele cinci zile cât a durat manifestarea, pentru vedea operele, instalaţiile, creaţiile propuse de 168 de galerii, dintre care peste jumătate au sosit din străinătate.