Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Succesul economic, evaluat în funcţie de fericire?

Criza economică- o şansă ca Occidentul să evalueze succesul economic în funcţie de fericire Ar fi vorba de calcularea unui indice privind fericirea populaţiei, aşa cum se întâmplă în Bhutan, relatează Bloomberg.

Criza economică- o şansă ca Occidentul să evalueze succesul economic în funcţie de fericire

Ar fi vorba de calcularea unui indice privind fericirea populaţiei, aşa cum se întâmplă în Bhutan, relatează Bloomberg.

Bhutan, stat cu mai puţin de 700.000 de locuitori situat între China şi India, măsoară succesul economic în funcţie de un indice privind "fericirea naţională brută", care ia în calcul nouă componente, între care sănătatea, educaţia şi bunăstarea psihologică.

Premierul din Bhutan sustine ca Produsul Intern Brut, indice folosit de naţiunile industrializate pentru a măsura valoarea bunurilor şi serviciilor, promovează dezvoltarea nesustenabilă

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy ceruse si el anul trecut unor economisti să conceapă un indice care să ţină cont de calitatea vieţii, mediul înconjurător şi educaţie.

Într-un raport prezentat în septembrie 2009, comisia a cerut liderilor mondiali să renunţe la obsesia concentrării pe PIB în favoarea unei evaluări mai largi a prosperităţii, asemanatoare cu cea din Bhutan.

Sistemul din aceasta tara, al fericirii naţionale brute, promovează dezvoltarea fără să fie afectate cultura şi mediul.

Până la 19% din populaţia Bhutanului trăieşte sub pragul sărăciei, dar majoritatea oamenilor se declară fericita.

Astfel, numai 4% au declarat că nu sunt fericiţi, în timp ce restul de 96% sunt fericiţi sau foarte fericiţi, a spus premierul.

Şi în Thailanda este calculat un indice al fericirii naţionale brute, folosindu-se parametri asemănători.