Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suspans în aşteptarea premiului Nobel pentru literatură

nobel-literatura.jpg

Suspans în aşteptarea premiului Nobel pentru literatură

Joi, 11 octombrie, este aşteptată la Stockholm desemnarea premiului Nobel pentru literatură. Speculaţiile în jurul viitorului laureat circulă însă cu febrilitate în mediile literare, pe fondul unui secret absolut păstrat pînă în ultima clipă de Academia Suedeză.

Nu putem şti niciodată ce criterii adoptă juriul care acordă acest premiu”, declară pentru agenţia France Presse un critic literar canadian. Cum anul trecut premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit poetului suedez Tomas Tranströmer, tot ce se poate deduce anul acesta este că laureatul nu va fi nici poet şi nici de naţionalitate suedeză. Unii cred că ar fi cazul ca acest premiu să-i revină unei femei, întrucît din 1901 încoace, de la crearea sa, doar 12 femei l-au primit din 108 laureaţi. Două nume canadiene sunt pronunţate în context: Alice Munro, autoare de nuvele, şi Anne Carson, poetă. In culise sunt vehiculate însă şi alte nume: americanii Philipp Roth şi Don De Lillo, somalezul Nuruddin Farah, chinezul Mo Yan sau japonezul Haruki Murakami au şanse reale. Si mai este vehiculat un nume de femeie care vine din lumea arabă, cel al feministei şi al scriitoare egiptene Nawal el Saadawi.

Deseori criticii şi comentatorii literari se întreabă dacă laureatul va fi un om tînăr sau ceva mai învîrstă. Ar fi senzaţional, se mai spune în culise, dacă laureatul ar avea sub 40 de ani. Ceea ce nu s-a întîmplat de fapt niciodată în istoria decernării acestui premiu. “Campionii” la această categorie sunt britanicul Rudyard Kipling, care avea 41 de ani cînd a primit Nobelul pentru literatură, şi francezul Albert Camus, care avea 44 de ani.

Academia Suedeză practică, în deliberările sale, o artă a secretului devenită proverbială. Lista de nominalizaţi rămîne ascunsà în seifuri timp de 50 de ani după decernarea fiecărui premiu, ca şi detaliile procesului de selecţie. Iar membrii juriului, ca să nu fie văzuţi ce citesc, recurg la false coperţi  sau la nume de cod în locul numelor de scriitori. Pînă şi data decernării premiului Nobel pentru literatură nu este dezvăluită decît cu cîteva zile înainte. Acum se ştie însă că joi dimineaţă vom avea numele laureatului, urmînd ca vineri să fie anunţat premiul Nobel pentru pace iar luni cel pentru economie. Pentru a încheia acest capitol să mai adăugăm că din 1901 încoace 55 de francezi au fost laureaţi ai premiului Nobel pentru diverse discipline: 11 pentru medicină, unul pentru economie, 13 pentru fizică, 8 pentru chimie, 9 pentru pace şi 13 pentru literatură. Ultimul laureat francez pentru literatură a fost Jean-Marie Gustave Le Clézio, în 2008.