Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tablou da Vinci restaurat, expus la Luvru

sainte-anne-0.jpg

RMN, musée du Louvre / René Gabriel Ojéda

Publicul muzeului Luvru din Paris are ocazia să (re)descopere extraordinarul tablou intitulat "Fecioara Maria cu copilul şi Sfânta Ana". Un tablou pictat pe lemn de Leonardo da Vinci între 1503 şi 1519, anul morţii sale în Franţa. Tabloul şi-a recăpătat culorile originale dar restaurarea, care a durat aproape doi ani, a fost subiect de aprigi controverse.

Specialiştii şi criticii vorbesc ca despre un adevărat proces de reabilitare. Pe post de juriu, vizitatorii,  iar pe post de avocat al apărării un tânăr restaurator de tablouri de la celebru Centru de Cercetare şi Restaurare al Muzeelor din Franţa.

Decizia de a repara opera lui Leonardo da Vinci a fost luată în anii 2008-2009, când s-au observat primele semne microscopice de deteriorare pe straturile de pictură care acopereau panoul din lemn de plop.

Îngălbenit şi pătat de timp şi de retuşările succesive, tabloul era foarte degradat. Decizia de-al restaura mai înlătură un tabuu întrucât din anii 50 nicio operă a lui da Vinci nu a făcut obiectul unei astfel de restaurări de amploare.

În 1994 o primă tentativă de restaurare a "Sfintei Ana" a fost suspendată de ministerul culturii din aceea epocă după o lungă polemică relatată pe larg de presă.

Pentru această restaurare terminată acum s-a constituit o adevărată comisie ştiinţifică: n-au lipsit de la  dezbatere nici specialistul italian al lui da Vinci, nici conservatorul muzeului National Gallery din Londra, o somitate în domeniu.

În urma unui concurs a fost aleasă o restauratoare pe nume Cinzia Pasquali, deja prezentă în trecut pe un şantier de restaurare la palatul Versailles. Tabloul lui da Vinci a fost mai întâi supus unor examene extrem de sofisticate, înainte de a fi curăţat.

Şi atunci cum a luat naştere polemica?

Doi membrii ai comitetului ştiinţific au demisionat întrucât se opuneau înlăturării lacului care fusese aplicat pe tablou. În cele din urmă şeful echipei a optat pentru o soluţie de mijloc şi anume a păstrat o parte din vechiul lac, un strat de ordinul a câţiva microni grosime.

Rezultatul final este mult mai luminos, hainele albastre ale Fecioarei şi-au recăpătat lustrul de origine şi chiar s-au descoperit noi elemente în compoziţie: un izvor de apă, două orăşele minuscule în zare şi un pod.

Restaurarea "Sfintei Ana" a durat peste 18 luni şi a costat 200 de mii de euro finanţaţi de o mecena din China pe nume Barry Lam.

După ce rezultatul cu tabloul lui da Vinci va fi bine "digerat" , responsabilii de la muzeul Luvru ar putea decide lansarea altor şantiere, poate mai puţin sensibile comparativ cu "Sfânta Ana".