Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Teatru, magie și dans : Raoul

afis-raoul.jpg

Afiş Raoul

Copil minuneal lumii spectacolului, James Thiérrée aduce la sfârșitul lui aprilie la București cea mai recentă creație a sa, Raoul, care a triumfat pe scene prestigioase ale lumii, ca Brooklyn Academy of Music din New York sau Barbican din Londra.

Inspirat din lumea circului, spectacolul îmbină muzica de cameră cu iluzionismul, dansul, pantomima și teatrul, având drept cadru o lume onirică ale cărei frânghii le ține un singur om, confruntat cu propria nebunie. Spectacolul va avea trei reprezentații pe scena Teatrului Național București, pe 29-30.04 și 01.05, începând cu ora 20.

Raoul nu este o poveste simplă, ci o « explozie suprarealistă de confetti » (London Dance). Pe scenă, un rege decăzut, misterios și singuratic, trăiește într-un turn construit de el însuși  pentru a scăpa de demonii lumii. Dar ai săi? Singur în mijlocul unui decor complex în metamorfoză perpetuă, care pune în mișcare toate mașinăriile teatrale, James Thiérrée creează o lume onirică și fermecată. Ne întâlnim acolo cu animale de poveste, precum un pește uriaș, un cărăbuș metalic și o meduză muribundă. Cu fiecare Raoul are relații de familiaritate sau autoritate, după caz. 

Frumos și tulburător precum confesiunea unui om singur în inima vieții. – Le Monde

Singur pe scenă, James Thierrée ține sala cu sufletul la gură prin vechea magie a spectacolului complet. – Le Figaro

James Thiérrée, este încarnarea iluziei, inventatorul unui teatru oniric, fizic, animal. Burlesc și shakesperian, senzorial, în perpetuă imponderabilitate, James Thiérrée ne face să credem în visele lui. – Le Matin

James Thierrée este actor, regizor, dansator și acrobat. A crescut în inima spectacolelor de circ, părinții lui, Victoria (sora lui Geraldine Chaplin) și Jean-Baptiste Thierrée fiind fondatorii Circului Bonjour. Debutează în circ la 4 ani, în postura de « bibelou » bun la toate pe scenă. Tot în copilărie învață numere de magie, să fie mim și să cânte la vioară. În spectacolele Le Cirque imaginaire și Le Cirque invisible performează ca acrobat la sol, la trapez sau pe bicicleta acrobatică.

Urmează apoi cursuri de actorie în cadrul unor instituții prestigioase ca Piccolo Teatro din Milano, Harvard Theatre School, Conservatoire national supérieur d'art dramatique de la Paris și Acting International.

La 15 ani, James Thiérréeeste Ariel în Prospero's Books al lui Peter Greenaway. Ca actor de teatru și de film a mai jucat pentru regizori ca Bob Wilson, Agnieszka Holland sau Raul Ruiz. În 2007, este nominalizat la César du meilleur espoir masculin pentru rolul din Désaccord parfait al lui Antoine de Caunes. În 1998 fondează propria companie de teatru, La Compagnie du hanneton. Primul său spectacol,  La Symphonie du hanneton, îmbină teatrul cu jongleria, acrobația, dansul, cântările lirice și muzica. Spectacolul face turul lumii și câștigă prestigiosul premiu Adami în 2005 cât și patru premii Molières în 2006 (Spectacol de teatru public, Regie, Revelație teatrală și Costume – realizate de mama lui, Victoria Chaplin Thierrée). Urmează încă două spectacole care îi confirmă statutul de prodige al spectacolului total, La Veillée des abysses în 2003 și Au revoir parapluie, în 2007.

Toate cele 4 spectacole montate de JamesThiérréese joacă pe unele dintre cele mai mari scene ale lumii, de la Sadlers Wells din Londra la Brooklyn Academy of Music din New York și au parte de critici excelente. Raoul este cea mai recentă creație a sa, amestec de circ contemporan, muzică și poezie. Spectacolul a debutat la Barbican Centre din Londra în octombrie 2009 și a mai fost jucat la Maison de la Danse - Lyon, Théâtre de la Ville – Paris,  UCLA  - Los Angeles, Brooklyn Academy of Music - New York.

Spectacolul Raoul este adus la București de Ambasada Franței în România și Institutul Francez din București in parteneriat cu Orange România și Samsung Mobile.