Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tezaurul faraonilor, în pericol

Tezaurul faraonilor este şi el pus tot mai mult în pericol de revolta populară din Egipt. Luptele între manifestaţii anti şi pro-Mubarak s-au derulat miercuri chiar în preajma muzeului antichităţilor. Încă din primele zile  ale agitaţiei, piese de bază ale colecţiilor egiptene au fost degradate suscitând îngrijorare şi apeluri din partea unor responsabili internaţionali, cum ar fi directoarea Unesco, instituţie ce-şi are sediul la Paris.

Tezaurul faraonilor, în particular cel al lui Tutankhamon, nu mai este în siguranţă. Aşa se poate interpreta mesajul transmis de mai mulţi specialişti. Chiar dacă celebrul Zahi Hawass, şeful suprem al antichităţilor egiptene, a fost numit secretar de stat - la antichităţi - în noul guvern de la Cairo, muzeul capitalei - o clădire veche de o sută de ani - riscă să cadă oricând pradă revoltei.

Trebuie precizat că instituţia culturală ce adăposteşte 120 de mii de obiecte antice şi numai egiptene, se află la doi paşi de piaţa Tahrir, epicentrul manifestaţiilor de la Cairo. Alarmată de informaţiile referitoare la furturile şi degradările comise în muzeu, UNESCO, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Ştiinţă, Cultură şi Învăţământ a lansat un apel solemn.

Irina Bukova, directoarea generală a instituţiei cu sediul la Paris cere măsuri rapide şi concrete pentru "a salva acest patrimoniu, aceste tezaure care se află la Cairo dar şi la Luxor şi în alte locuri culturale sau turistice şi care sunt, unele cel puţin, parte integrantă a patrimoniului umanităţii". În paranteză fie spus, Egiptul numără nu mai puţin de 7 situri înscrise pe lista patrimoniului mondial întocmită de Unesco.

Semnalul de alarmă al responsabilei instituţii internaţionale a fost grăbit în primul rând de informaţiile potrivit cărora mai multe statui şi două mumii din epoca faraonilor fuseseră grav de deteriorate în cursul unei tentative de furt. Vineri, nişte răufăcători, profitând de manifestaţiile de stradă, au intrat prin acoperişul clădirii şi au plecat cu respectivele obiecte din muzeu.

În cele din urmă au fost prinşi dar răul fusese făcut. În semn de solidaritate cu apărătorii acestor bogăţii inestimabile, sute de egipteni au format un lanţ uman în jurul muzeului antichităţilor pentru a preveni noi incidente de acest fel.

Nu numai hoţii pun însă în pericol colecţiile muzuelui ci şi clădirea din vecinătate. Ea adăposteşte sediul partidului la putere în Egipt şi a fost zilele trecute pradă flăcărilor aţâţate de manifestanţi.

Pentru moment, propagarea flăcărilor a fost evitată dar noi acte de acest fel ar putea avea consecinţe nefaste şi asupra muzeului de lângă. Acest Muzeu din Cairo, vizitat anual de sute de mii de turişti, nu este însă singura victimă potenţială a răufăcătorilor şi a hoţilor.

Muzeul din Kantara, de lângă Ismailia, a fost vizitat de răufăcători acum trei zile. Anumite lucruri din colecţia de 3 mii de obiecte romane şi bizantine, au dispărut cu această ocazie, afirmă arheologii şi paznicii de la faţa locului.