Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


The Times: Antonio Pappano, o prezenţă regală a muzicii clasice la Festivalul BBC Proms

antonio-pappano.jpg

Antonio Pappano

Prestigiosul “The Times” a publicat la jumătatea lunii iulie un amplu articol despre dirijorul Antonio Pappano în contextul participării sale la Festivalul BBC Proms, ediţia 2011. BBC Proms este cel mai important festival britanic de muzică clasică găzduit de Royal Albert Hall din Londra.

În articolul intitulat sugestiv Pappano, King of the Pommes, sorry, Proms, jurnalistul Neil Fisher consideră concertul lui Antonio Pappano şi al Orchestrei Santa Cecilia din seara de 16 iulie începutul unei săptămâni de blockbustere printr-un spectacol clasic: overtura William Tell a lui Rossini. 

Neil Fisher scrie că britanicilor le place să creadă că Pappano este o valoare exclusiv britanică, fiind pentru Royal Opera House un înger păzitor de forţele diabolice ale mediocrităţii. De fapt, artistul şi-a împărţit atenţia aproape 5 ani  între instituţia pe care o conduce din 2002 şi Orchestra  Dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia. Antonio Pappano compara orchestra cu o frumoasă adormită, care odată trezită, a realizat multe performanţe în foarte scurt timp. Orchestra Santa Cecilia a evoluat semnificativ sub conducerea lui Pappano fiind inclusă în circuitul simfonic european, iar numărul mare de înregistrări premiate e unul dintre semnele acestei evoluţii.

Născut în Londra în 1959 din părinţi italieni, Antonio Pappano a studiat pianul, compoziţia şi dirijatul în Statele Unite. Lucrând ca pianist şi dirijor asistent, s-a remarcat foarte repede pe scena internaţională. În 1987, Pappano şi-a făcut debutul în opera dirijând Boema la Norske Opera din Oslo unde a fost numit director muzical după doar trei ani. La vârsta de 32 de ani, Pappano e numit director muzical la Théatre Royal de la Monnaie din Bruxelles. În 1993 debutează fulminant la Opera de Stat din Viena, când pe ultima sută de metri i-a ţinut locul lui Cristoph von Dohnànyi dirijând o nouă montare wagneriană, Siegfried iar în 1997 debutează  la Metropolitan Opera din New York.

Maestrul Pappano a dirijat unele  dintre cele mai mari orchestre simfonice ale lumii : Cleveland Orchestra, Filarmonicile din Los Angeles şi New York, Filarmonica din Berlin, London Symphony, Orchestre de Paris, Filarmonica din München şi ca Dirijor Principal Invitat Orchestra Filarmonicii din Israel. În septembrie 2002, Pappano a devenit Director Muzical la Covent Garden din Londra, iar începând cu 1 octombrie 2005 a fost numit Director Muzical al Academiei Naţionale di Santa Cecilia.

Pe 21 şi 22 septembrie 2011, Antonio Pappano va dirija în Bucureşti Orchestra  Dell’Accademia Nazionale di Santa Cecilia în cadrul Festivalului Internaţional “George Enescu”. A XX-a ediţie a Festivalului Internaţional “George Enescu” are loc între 1 şi 25 septembrie 2011 în Bucureşti, dar şi în Arad, Buşteni, Craiova, Cluj-Napoca, Iaşi, Sibiu, Târgu Mureş şi Timişoara. Pentru mai multe informaţii despre Festivalul Internaţional George Enescu puteţi accesa site-ul www.festivalenescu.ro.