Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Transilvania, promovată de Prinţul Charles

printul-charles-maramures-20101019152313.jpg

Prinţul Charles în Maramureş (Foto : Fundaţia Mihai Eminescu).

Prinţul Charles face reclamă Transilvaniei. Ambasada României la Washington găzduieşte săptămâna aceasta o serie de evenimente despre regiunea din inima României. Programul de promovare începe cu un mesaj video înregistrat de moştenitorul tronului britanic. Transilvania este un loc de o frumuseţe specială, plin de bogăţii culturale, spune Prinţul de Wales.

Prinţul Charles face reclamă Transilvaniei. Ambasada României la Washington găzduieşte săptămâna aceasta o serie de evenimente despre regiunea din inima României.

Programul de promovare începe cu un mesaj video înregistrat de moştenitorul tronului britanic (audio). Prinţul Charles se arată fascinat de această parte magică a lumii, pe care a vizitat-o prima oară în 1997. Transilvania este un loc de o frumuseţe specială, plin de bogăţii culturale, spune moştenitorul coroanei britanice.

Conferinţa de la Washington, "Transilvania pierdută şi regăsită" este organizată de Fundaţia "Mihai Eminescu". Fundaţie de care Prinţul Charles nu este străin. De altfel, viitorul rege al Marii Britanii patronează de zece ani activităţile acesteia.

Prinţul de Wales s-a arătat de multă vreme fermecat de satele săseşti din inima României. El s-a implicat în restaurarea lor şi în proiecte ce-şi propun să conserve obiceiurile şi meşteşugurile tradiţionale.

Prinţul Charles a devenit chiar proprietar în România. El a cumpărat în 2006 o casă săsească în satul Viscri, din judeţul Braşov, veche de trei secole, cu cinci dormitoare, transformată apoi în casă de oaspeţi. Doi ani mai târziu, a mai cumpărat o casă, în Valea Zălanului din Covasna.

Obiectivul final este reînvierea satelor tradiţionale săseşti. Ele pot deveni atracţii pentru turişti, dar fără intervenţii agresive asupra specificului local.

Dacă aceste locuri dispar, nu o să fie o tragedie doar pentru locuitorii Transilvaniei, ci şi o pierdere pentru întreaga umanitate, avertizează Prinţul Charles.

Cosmin Ruscior, despre Prinţul Charles şi Trasilvania.