Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


„The Tree of Life”, Andrei Ujică şi Kim Ki-duk, în a doua zi la Les Films de Cannes à Bucarest

tree-life1.jpg

Stop cadru din "The Tree of Life"

O dezbatere inedită şi un film mult-aşteptat, premiat cu Palme d’Or, sunt capetele de afiş ale celei de-a doua zile a Les Films de Cannes à Bucarest. 

De la 13.00, la Cinema Studio, „The Tree of Life” al lui Terrence Malick, laureat cu Palme d’Or, ne poartă în sânul unei familii din Texas, în anii 50. În flashback-uri, Sean Penn rememorează fragmente din copilăria sa, marcată de moartea unuia dintre fraţii săi. Copilul de atunci oscila între cele două căi pe care le poate lua un om în viaţă, întruchipate de mama şi de tatăl său: calea graţiei şi calea naturii. Graţia (mama) înseamnă generozitate, iubire, armonie, natura (tatăl) e dominare, supravieţuire, egoism. Întregit cu imagini care ilustrează naşterea constelaţiilor, apariţia vieţii pe Pământ şi evoluţia ei, filmul este o interogaţie despre locul fiinţei umane în Univers. Un alt film de Terrence Malick, celebrul „The Thin Red Line” (1998), va rula în paralel la Noul Cinematograf al Regizorului Român.

După proiecţie, de la ora 15.00, tot la Cinema Studio, o dezbatere inedită îi aduce faţă în faţă pe critici şi psihanalişti. Georgiana Dobrescu, Alfred Dumitrescu şi Bogdan Sebastian Cuc, membri ai International Psychoanalytic Association (IPA) şi ai Societăţii Române de Psihanaliză (SRP), vor analiza filmul lui Terrence Malick alături de regizorul Andrei Ujică şi de criticul de film Anca Grădinariu. De 12 ani, la Londra se organizează un Festival European de Film şi Psihanaliză, sub preşedinţia onorifică a regizorului Bernardo Bertolucci, manifestare care a inspirat şi evenimentul de la Bucureşti.

Despre „The Tree of Life” va vorbi, în introducere, regizorul român căruia îi este dedicată a doua zi de festival – Andrei Ujică. Acesta se va întâlni cu publicul seara, la Noul Cinematograf al Regizorului Român, după proiecţia scurtmetrajului „2Pasolini” (2000) şi a filmului artistic de montaj „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu” (selecţia oficială Cannes 2010, în afara competiţiei).

Seara, la Cinema Studio - două filme în premieră, ambele proiectate anul acesta pe Croazetă. De la 18.00 va rula „Michael”, de Markus Schleinzer, unul dintre cele mai controversate filme din competiţia Cannes 2011. Subiectul: pedofilia. Personajul central este un bărbat de 35 de ani, care pare să ducă o viaţă absolut normală. Are un serviciu, prieteni şi merge în vacanţe la schi. Însă în subsolul casei sale se află închis Wolfgang, un băiat de 10 ani pe care Michael îl ţine captiv pentru plăcerile proprii.

De la 20.30, fanii lui Kim Ki-duk vor putea viziona, în premieră, „Arirang”. Cineastul sud-coreean întoarce camera înspre sine şi îşi chestionează alegerile, trecutul, succesul, pornind de la o întrebare pe care şi-o adresează singur: „De ce nu mai poţi face filme acum?”. Filmul-confesiune trece prin toate cele 15 filme anterioare ale regizorului. O experienţă-limită trăită la filmul de dinainte, „Dream”, ar putea fi sursa blocajului său artistic: în timp ce juca scena unei sinucideri, o actriţă a fost pe punctul de a se spânzura de-a binelea. „Arirang” a obţinut Marele Premiu al secţiunii Un Certain Regard.

Intrarea este liberă la filmele româneşti.

Program sâmbătă, 15 octombrie

Cinema Studio

·         11.00 - „Ea” (1994, 7’) şi „Marţi, după Crăciun”, regia Radu Muntean (2010)

·         13.00 – „The Tree of Life”, regia Terrence Malick (2011)

·         15.00 –  Film şi psihanaliză. „The Tree of Life”, analizat de critici şi psihologi

·         16.00 – „La vie de Jésus”, regia Bruno Dumont (1997)

·         18.00 – „Michael”, regia Markus Schleinzer (2011)

·         20.30 – „Arirang”, regia Kim Ki-duk (2011)

Noul Cinematograf al Regizorului Român

·         11.00 – „Drive”, regia Nicolas Winding Refn (2011)

·         13.00 – „The Thin Red Line”, regia Terrence Malick (1998)

·         16.30 - „Hors Satan”, regia Bruno Dumont (2011)

·         19.00 - „2Pasolini” (2000, 12’) şi „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu”, regia Andrei Ujică (2010) Invitat: Andrei Ujică

Programul Les Films de Cannes à Bucarest poate fi consultat şi pe site-ul www.filmedefestival.ro. Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a Cinema Studio, la preţul de 12 lei, şi de la NCRR, la 10 lei.

Evenimentul este organizat, între 14 şi 20 octombrie, de către compania de distribuţie Voodoo Films.

Pentru detalii suplimentare, ne puteţi contacta pe adresa [email protected] sau la 021 6664827. Ne puteţi urmări şi pe contul de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest