Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tur virtual prin piramidele egiptene

Firma franceză Dassault Systèmes, creatoare de softuri specializate în imagini tridimensionale, a pus la punct în colaborare cu muzeul de artă din Boston un extraordinar proiect: reconstrucţia interactivă în 3D a platoului de la Gizeh, cel pe care se află celebrele piramide egiptene. Vizita virtuală se poate realiza cu un simplu calculator de birou conectat la site­­-ul proiectului-www.3ds.com/giza3D.

Cine n-a visat vreodată să facă o excursie în trecut? Ce pasionat de istorie egipteană antică nu şi-a dorit să revină cu 4.500 de ani în urmă, când faraonul Kheops îşi înălţa piramida care-i poartă numele pe platoul de la Gizeh? Acum, acest vis a devenit realitate. Firma Dassault Systèmes, în parteneriat cu celebra universitate Harvard şi cu muzeul de artă din Boston-deţinător al celor mai impresionante arhive despre Egiptul antic-a realizat proiectul intitulat "Giza 3D", disponibil gratuit pe Internet.

Totul a fost reconstruit virtual pe baza zecilor de mii de fotografii realizate între 1902 şi 1942 de celebrul egiptolog George Reisner. Timp de un deceniu, munca acestui fondator al arheologiei ştiinţifice moderne-fotografii, dar şi planuri, schiţe şi descrieri-a fost digitalizată şi pusă on-line. Pe baza acestor arhive până acum prea puţin exploatate, specialiştii de la Dassault Systèmes au lucrat timp de trei ani pentru a reconstrui virtual, dar şi în mod interactiv vechea necropolă egipteană.

Vizitatorul poate pătrunde, se poate "plimba" în interiorul piramidelor lui Kheops şi Mikerinos, poate intra în galerii, puţuri şi camere funerare. De asemenea, curioşii pot admira din toate unghiurile primele obiecte care au fost descoperite acolo acum un secol. Proiectul "Giza 3D" se adresează nu doar marelui public, ci şi muzelor care-l pot utiliza pentru a crea săli de expoziţii temporare sau permanente. Lumea educaţiei şi a cercetării poate şi ea profita de acest excepţional instrument tehnologic.

Cum spuneau pe bună dreptate promotorii proiectului, "tehnologia 3D bulversează complet felul de a descoperi şi explora siturile istorice şi în particular platoul de la Gizeh". Instalat confortabil acasă, telespectatorul din lumea întreagă, dotat cu un televizor 3D–care de altfel este din ce în ce mai ieftin şi mai performant-va putea să pătrundă în această lume fascinantă, demult apusă.