Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ultimele pregătiri înainte de Premiile Oscar 2011

Academia Americană de Film şi Televiziune va decerna în noaptea 27 spre 28 februarie (cu începere de la ora 3.00, ora României) statuetele de aur pentru cele mai bune pelicule şi cei mai buni actori ai ultimului an. Favorite la categoria Cel mai bun film sunt „Reţeaua de socializare” şi „Discursul regelui”.

"Discursul regelui/ The King's Speech", în care actorul Colin Firth interpretează rolul regelui George al VI-lea al Marii Britanii, a primit cele mai multe nominalizări la Oscar - 12 - şi a fost recompensat de majoritatea sindicatelor profesioniştilor de la Hollywood.

La rândul său, "Reţeaua de socializare/ The Social Network", o cronică a felului în care a apărut Facebook, în regia lui David Fincher, a fost nominalizat la opt categorii - cu două mai puţin decât un alt contracandidat serios, westernul "Adevăratul curaj/ True Grit" al fraţilor Ethan şi Joel Coen.

În ceea ce-i priveşte pe actorii din rolurile principale, marele favorit este Colin Firth, care, graţie prestaţiei sale impresionante din "Discursul regelui". El va concura cu Jeff Bridges - şeriful din "Adevăratul curaj/ True Grit" - şi cu Jesse Eisenberg, interpretul lui Mark Zuckerberg, fondatorul reţelei Facebook, din filmul "Reţeaua de socializare".

În ceea ce le priveşte pe actriţele din rolurile principale, Hollywood-ul are o favorită clară în acest an: Natalie Portman, premiată pentru rolul balerinei obsedate de succes care ajunge schizofrenică în drama "Lebăda neagră/ Black Swan", recompensată cu Globul de Aur, premiul BAFTA şi de Sindicatul actorilor americani (SAG). La aceeaşi categorie au mai fost nominalizate Annette Bening pentru rolul din "The Kids Are All Right", Nicole Kidman pentru rolul din "Rabbit Hole", Jennifer Lawrence din "Winter's Bone" şi Michelle Williams din "Blue Valentine".

Spre deosebire de ceilaţi ani, la această ediţie nu vor exista montaje cu imagini din filmele nominalizate. De asemenea, nu vor mai exista cei cinci prezentaori, care vor oferi detalii despre nominalizaţii la categoriile "cel mai bun actor" şi "cea mai bună actriţă".
Anul trecut, cand Academia a acordat premiul suprem filmului „The Hurt Locker”, care a reprezentat o palmă dată superproducţiei „Avatar”, o sancţiune faţă de implicarea din ce în ce mai adâncă a tehnologiei în creaţiile cinematografice.