Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


VIDEO Cronica de film: Hugo Cabret. „Viaţa m-a învăţat că doar filmele se termină cu bine”

hugo-cabret-un-film-martin-scorsese.jpg

Hugo Cabret, un film de Martin Scorsese

Hugo Cabret este titlul unei film realizat de regizorul american Martin Scorsese pe un subiect francez, care a invadat la începutul acestei luni cinematografele Hexagonului. Un film în trei dimensiuni, o feerie care rimează perfect cu perioada sărbătorilor, o poveste pentru cei mici, dar şi pentru cei mari, numai bună de văzut în familie şi care ne face, în plus, să descoperim câteva detalii istorice care stau la baza acestei forme de magie numită cinematograf.

Matei Vişniec:

Iată ingredientele acestui film care îl are ca personaj principal pe un copil, Hugo Cabret. Suntem prin 1930, iar orfanul Hugo trăieşte într-o gară pariziană şi încearcă să repare un obiect ciudat, un automat, moştenire de la tatăl său... Aşa începe filmul care, începând cu data de 14 decembrie, rulează în aproape 700 de săli de cinema din Franţa.

Într-un interviu acordat suplimentului cultural al ziarului Le Figaro, regizorul Martin Scorsese poveşteste cum a trecut de la universul negru al filmelor poliţiste, cu gangsteri şi cu mafioţi (în care s-a specializat oarecum), la filmul pentru copii. “De fapt am vrut să fac un film pentru fiica mea de 12 ani”, spune regizorul american în vârstă de 69 de ani, care recunoaşte că a devenit tată destul de târziu... Tot el adaugă: “Iar în momentul în care studiam scenariul, fiica mea Francesca m-a întrebat dacă va fi un film în 3D, adică în trei dimensiuni, şi atunci am decis că va fi în 3D”.

Iată deci cât de mult îi datorăm Francescăi pentru naşterea acestui film, însă omul care l-a inspirat efectiv pe Martin Scorsese este un magician inventator de efecte speciale şi unul dintre precursorii şi părinţii celei de-a şaptea arte. Pe nume Georges Méliès, el a realizat, în perioada “la belle époque”, în jur de 520 de filme, dintre care au fost regăsite 210. El este considerat chiar inventatorul spectacolului cinematografic şi şi-a construit, în 1897, la Montreuil - lângă Paris -, primul studio cinematografic. Unul dintre filmele sale cele mai reuşite, Călătorie pe lună, realizat în 1902, i-a adus de altfel o anumită glorie, iar la ora respectivă a fost piratat masiv în Statele Unite. Coincidenţă, acest film de 16 minute restaurat într-un studio la Hollywood iese şi el pe ecranele franceze împreună cu Hugo Cabret...

Francezii au motive să fie măguliţi de faptul că Scorsese şi-a ales pentru noul său film un subiect care evocă o Franţă aflată în avangarda mişcării artistice, dar şi a inovaţiilor tehnice. Filmul Hugo Cabret este deja bine plasat în Statele Unite pentru premiile Critic’s Choice, ceea ce îi deschide calea spre Oscaruri, ca şi un film francez de altfel, The Artist. S-ar spune că bătrâna Europă parcă mai recuperează ceva pe terenul pierdut în materie de cinematografie şi teme, mai ales că filmul Tintin făcut de Spielberg este proiectat în acest sfârşit de an în Statele Unite, după ce a fost lansat în Europa, Orientul Apropiat şi Asia.

Revenind la filmul Hugo Cabret şi la Georges Méliès, merită să mai spunem că acest maestru iluzionist, mort în 1938 la vârsta de 76 de ani, nu şi-a văzut de fapt visul cu ochii… În 1913, el şi-a realizat ultimul film, iar zece ani mai târziu era ruinat... La un moment dat, disperat, Georges Méliès şi-a incendiat stocul de negative... De la el pare să fi rămas această replică pe care a reluat-o Martin Scorsese: “Viaţa m-a învăţat că doar filmele se termină cu bine”.

Matei Vişniec, Cronica de film: Hugo Cabret