Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Viena: Concertul de Anul Nou, a 71 -a ediţie

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, considerat a fi cel mai mediatizat concert de muzică clasică din lume, va fi dirijat în premieră, de austriacul Franz Welser-Möst. Concertul va fi transmis în direct pe 1 ianuarie de televiziunile din peste 70 de ţări.

Se estimează că aproape 50 de milioane de telespectatori vor avea ocazia să urmărească acest eveniment excepţional dedicate valsului vienez şi compozitorilor din familia Strauss.

Concertul va fi difuzat în HD şi va putea fi urmărit în direct şi pe internet, pe site-ul televiziunii publice austriece (http:/TVthek.ORF.at). În România spectacolul va putea fi urmărit pe postul public de televiziune.

În vârstă de 50 de ani, Franz Welser-Möst va intra în prima zi a anului în cercul select al dirijorilor care au avut onoarea să conducă acset eveniment muzical de excepţie.

Pentru dirijorul Franz Welser-Möst este vorba de o recunoaştere a legăturii sale, construită cu multă răbdare, cu Viena şi cu Orchestra filarmonicii din capitala Austriei: noul director general muzical al Operei din Viena a dirijat Wiener Philharmoniker la Festivalul de la Salzbourg din 2009 şi concertul nocturn de vară la Palatul imperial Schönbrunn din Viena, anul acesta.

Momentul este cu atât mai important pentru dirijor în condiţiile în care străbunica sa "deţinea sala de bal unde a cântat Johann Strauss tatăl şi unde Johann Strauss fiul a susţinut primul său concert cu public".

La capitolul noutăţi, în ediţia din 2011 va fi interpretat "Valsul lui Mefisto" al compozitoriului maghiar Franz Liszt, al cărui bicentenar va fi celebrat în 2011.

Şi tot în premieră în 2011 fostul dansator-vedetă al Operei din Paris, Jean-Guillaume Bart, va asigura coregrafia spectacolului, costumele fiind realizate de sud-africanul Johan Engels, care colaborează cu Filarmonica vieneză pentru a cincea oară.

În ceea ce priveşte decoraţiunile florale din sala Musikverein din Viena, ele vor fi asigurate pentru a 30-a oară de grădinarii din oraşul italian San Remo.

Primul concert a avut loc în 1939 ediţia din 2011 fiind cea de-a 71. Singura întrerupere s-a  înregistrat în  1940.