
Cultură
Vinuri româneşti pe mese franţuzeşti
Vinuri româneşti încearcă să intre pe piaţa franceză. Viticultorul Mihail Rotenberg, stabilit în regiunea Dealu Mare, a fost zilele trecute la Paris. Obiectivul acestei incursiuni: testarea pieţei locale.
La degustarea celor 5 vinuri Rotenberg, găzduită de magazinul "Chez Miha" din Paris, a luat parte şi Vasile Damian.
În România, până nu demult nu exista tradiţia unor vinuri de calitate. Cert, mai toată lumea care avea o viţă de vie făcea şi vin dar în cantitate mare şi calitate slabă. Mihail Rotenberg are însă alte ambiţii.
După ce a emigrat la sfârşitul anilor 70 în Israel unde a făcut avere graţie cunoştiinţelor sale informatice, el s-a reîntors în România.
Pasionat de vinuri, Mihaiel Rotenberg a cumpărat în satul Ceptura din regiunea Dealu Mare 20 de hectare de vie pe care s-a decis să cultive pratic un singur soi: merlot.
O selecţie din aceste flacoane alcoolizate au fost propuse spre degustare la Paris la magazinul "Chez Miha", o micuţă alimentară românească aflată la doi paşi de Casa Radio, în arondismentul 15 al capitalei franceze.
Ocazie cu care am stat de vorbă cu Mihail Rotenberg şi l-am întrebat de ce a ales tocmai Parisul, capitala Franţei, ţara vinurilor, să-şi prezinte producţia.
Precizăm în final şi preturile acestor vinuri românesti propuse consumatorilor parizieni: de la 5 euros 50 pentru o sticlă de Rapsod, la 15 euro pentru una de Rotenberg Merlot. Preţuri ambiţioase pentru o piaţă pe care concurenţa la acest nivel poate fi aprigă şi necruţătoare.