Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Diaconescu David salvează mările cu ajutorul tehnologiei de vârf

Diaconescu David are zece ani şi este unul dintre iubitorii vacanţelor la mare. Pentru că este conştient de importanţa apei curate pentru fauna acvatică David a inventat un aspirator subacvatic.

"Aspirogunoaie 3000 (aşa se numeşte aspiratorul subacvatic) foloseşte forma unui peşte pentru a se deplasa cât mai uşor prin apa. În partea din faţă este dotat cu un instrument în formă de cioc cu ajutorul căruia strânge toate gunoaiele care au ajuns pe fundul mării. Marinarii se pot orienta foarte uşor in apă folosind periscopul din partea de sus a submarinului sau hublourile rezistente la presiune de pe lateral. În jurul gunoaielor de pe fundul mării nu există niciun peşte. Poluarea i-a omorât pe toţi!"

În Marea Neagră, datorită poluării, doar cinci specii de peşti din 26 mai pot fi văzute astăzi (conform unui raport al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, întocmit de raportorul Comisiei pentru Mediu, Agricultură şi Probleme locale şi regionale). Printre speciile dispărute sau pe cale de dispariţie se află şi căluţul de mare, delfinul, rechinul, nisetrul, etc. Cauzele dispariţiei speciilor marine sunt multiple şi ţin de poluare, construcţii hidrotehnice, pescuit comercial incorect, invazia unor specii de peşti străine, schimbări climatice.

Acestea pot fi combătute în primul rând prin limitarea sau eliminarea poluării, prin studierea speciilor aflate pe cale de dispariţie, reproducerea lor controlată, crearea de habitate care să le ofere condiţii optime de supravieţuire şi prin repopularea, în final, a Mării Negre.

 

Dacă v-a plăcut aspiratorul-submarin inventat de Diaconescu David şi credeţi că în acest mod putem fi salvatorii Pământului şi nu inamicii lui, daţi like acestui desen.