
Diverse
Noţiunea de custodie comună
Mama poate primi un copil, tatăl pe celălalt, însă şederea micuţilor trebuie să alterneze: împreună când la mama, când la tata.
Dacă unul dintre părinţi nu îşi respectă condiţiile stabilite de comun acord, atunci se ajunge în instanţă, iar judecătorii vor stabili dacă se revine la custodia unică.
Statisticile arată că până acum în peste 95% din cazuri mama are câştig de cauză.
Bineînţeles, pentru ca lucrurile să se întâmple aşa cum le-au gândit reprezentanţii Ministerului Justiţiei este obligatoriu ca între părinţi să existe o înţelegere prealabilă. Altfel, custodia copiilor se va dezbate şi transa la fel ca şi până acum, în cadrul unor procese lungi şi costisitoare. Specialiştii în dreptul familiei care au propus noile reglementări au găsit soluţii şi pentru cazurile în care într-o familie ce se destramă printr-un divorţ există doi copii.
Conform noii legi, domiciliul celor mici poate fi diferit, deşi autorităţile susţin că nu e bine ca ei să fie despărţiţi. Cu toate acestea, mama poate primi un copil, tatăl pe celălalt, însă şederea micuţilor trebuie să alterneze: să fie împreună şi la mama, şi la tata.
Haideți să ne amintim ce reprezintă custodia comună și care sunt avantajele și dezavantajele ei.
Putem începe gândindu-ne la deciziile pe care părinţii trebuie să le ia cu privire la copilul lor. Ce şcoală trebuie să urmeze copilul? Ar trebui copilul lăsat să-şi vopsească părul în verde? Cați bani de buzunar ar trebui să aibă? Faţă de cincisprezece ani ar trebui lăsată să plece în vacanța cu prietenul ei? Ar trebui ea să devină un membru al Bisericii Catolice?
Când ambii părinţi trăiesc împreună cu copilul, aceste decizii sunt luate împreună, zi de zi. Ambii părinţi sunt implicați sau unul dintre ei lasă deciziile în seama celuilalt.
Acest lucru se întâmplă, spre exemplu, dacă unul dintre părinţi stă mai mult acasă decât celălalt. Problemele încep atunci când părinţii se despart. Multe dintre deciziile referitoare la copil ar trebui să fie luate de părintele care stă mai mult alături de copil. Acela este părintele cu care copilul va trăi. Cum, în general, după un divorț copilul stă numai cu un singur părinte, acest lucru înseamnă că separația implică faptul că doar un singur părinte va avea dreptul de a lua decizii în ceea ce privește viitorul de zi cu zi al minorului. Gândiţi-vă la întrebările pe care tocmai le-am menționat.
Custodia comună este gândită să amelioreze consecințele divorțului și separației și să dea ambilor părinţi dreptul de a se implica. În același timp există și o parte negativă a custodiei comune.
Dacă părinţii chiar nu sunt în stare să se înţeleagă și nu vor face altceva decât să se contrazică în prezenţa copiilor, asupra exercitării drepturilor lor parentale, atunci există riscul de a îi face rău copilului.
Recomandările psihologice și sociologice atrag atenția asupra faptului că nu divorțul sau separarea cauzează efecte psihologice negative copilului, ci conflictele și certurile dintre părinţi.
Principalele noutăţi legislative consfinţite de Noul Cod Civil (Legea nr. 287/2009), act normativ care a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2011 şi care înlocuieşte inclusiv actualul Cod al Familiei sunt următoarele:
Custodia comună post-divort:
Autoritatea parentală se va exercita împreună de către cei doi părinţi şi după despărţirea acestora, iar instanţă va acorda custodie unică doar în cazuri excepţionale, atunci când interesul superior al copilului va impune acest lucru. Astfel, părinţii care-şi iubesc copiii şi care au performat în plan parental până la divorţ vor împărţi custodia minorilor, colaborând spre binele acestora, luând împreună deciziile privind proprii copii şi beneficiind de programe de legături personale cu fiii şi fiicele lor consistente şi relativ egale.
Locuinţa familiei este locuinţa comună a soţilor sau, în lipsă, locuinţa soţului la care se află copiii. Oricare dintre soţi poate cere notarea în cartea funciara a unui imobil ca locuinţă a familiei, chiar dacă nu este proprietarul imobilului. Nici unul dintre soţi, chiar dacă este proprietar exclusiv, nu poate dispune fără consimţământul scris al celuilalt soţ de drepturile asupra locuinţei familiei.
Jurisprudenţă
Decizie istorică: Custodie comună a copiilor în cazul a doi părinţi divorţaţi
Decizia a fost luată la Oradea, unde judecătorii au acordat prima custodie comună, bazată pe noul Cod civil. Cei doi soţi, proaspăt divorţaţi, vor petrece un timp egal cu copiii şi vor lua decizii care privesc soarta minorilor doar cu acordul celuilalt.
În alte ţări este o soluţie juridică frecventă în caz de divorţ. În România în schimb, cu legile de până acum, acest compromis era imposibil de pus în practică.
Av.COLTUC MARIUS
Fondator Casa de Avocatura Coltuc
Tel. 0745150894