Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Staţionarea autoturismelor

Într-adevăr, realitatea este că autoturismele s-au înmulţit în ultima perioadă de timp, iar locurile de parcare sunt foarte puţine. Putem spune că acestea sunt din ce în ce mai puţine, dacă nu chiar inexistenţe. Din păcate, autorităţile locale nu iau nicio măsură în sensul construirii unor locuri special amenajate în acest sens. 

Într-o altă ordine de idei, în momentul în care staţionăm neregulamentar, ori am parcat într-un loc nepermis, chiar poliţistul din partea Poliţiei locale are dreptul ne a ne sancţiona în acest sens.  Prin intrarea în vigoare a Legii nr. 155 din 12 iunie 2010 privind înfiinţarea Poliţiei Locale, publicată în M. Of. nr. 488 din 17 iulie 2010 poliţiştii din partea Poliţiei Locale au anumite atribuţii noi, printre care şi  dreptul de a constata contravenţii şi de a aplica sancţiuni pentru nerespectarea legii în diverse situaţii, precum: încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, aceştia având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar; încălcarea normelor legale privind masa maximă admisă şi accesul pe anumite sectoare de drum, având dreptul de a efectua semnale de oprire a conducătorilor acestor vehicule; încălcarea normelor rutiere de către pietoni, biciclişti, conducători de mopede şi vehicule cu tracţiune animală; nerespectarea prevederilor legale referitoare la circulaţia în zona pietonală, în zona rezidenţială, în parcuri şi zone de agrement, precum şi pe locurile de parcare adaptate, rezervate şi semnalizate prin semnul internaţional pentru persoanele cu handicap, iar exemplele pot continua.

Drept urmare, având în vedere că poliţistul local are dreptul se a constata contravenţii şi de a aplica sancţiuni, rezultă că acesta are dreptul de a solicita contravenientului carnetul de conducere şi actele maşinii. Aşadar, în speţa de faţă, poliţistul local nu a operat cu exces de putere.