
Diverse
Turbinele eoliene vor fi impozitate
camp-turbine-eoliene.jpg

Autorităţile publice locale în al căror teritoriu administrativ se construiesc parcuri eoliene consideră că dezvoltatorii acestora sunt obligaţi să achite impozitul pe clădiri, prevăzut de Codul Fiscal. Ei consideră că turbinele eoliene reprezintă „construcţii” şi încearcă impunerea taxării. Legislaţia fiscală prevede scutiri de la plata impozitelor doar pentru „clădirile care sunt afectate centralelor hidroelectrice, termoelectrice şi nuclearoelectrice” şi nu menţionează noile tehnologii ecologice, pe motiv că atunci când s-a întocmit legea nu existau turbine eoliene în România, iar energia regenerabilă era un concept străin.
Casa de avocatură Coltuc susţine că turbinele eoliene nu pot fi încadrate juridic la capitolul clădiri, fie acestea şi „clădiri industriale”. „O turbină eoliană este o construcţie din metal care în partea superioară susţine un agregat energetic, neavând astfel elementele structurale de bază ale unei clădiri”. Juriştii au mai atras atenţia asupra unui „vid” legislativ, în sensul că, în momentul în care Codul Fiscal a fost redactat, nu au fost luate în calcul tehnologiile de producere a curentului electric cu ajutorul turbinelor eoliene, inexistente în ţara noastră în 2004. Totuşi, chiar şi cu această „scăpare”, turnul instalaţiei eoliene ar putea fi calificat drept o „clădire afectată staţiei de transformare”, ceea ce i-ar scuti pe dezvoltatori de plata impozitului.
Av.Coltuc Marius nu crede că autorităţile locale au acoperire legală pentru impozitare, dar pot face în aşa fel încât să mai „stoarcă” nişte bani de la dezvoltatori. În primul rând, Biriş susţine că „turbinele eoliene nu se încadrează în categoria clădirilor”, însă atrage apoi atenţia asupra faptului că autorităţile locale pot să stabilească o taxă, în baza articolelor 282 şi 283 din Codul Fiscal, care se referă la alte categorii de taxe ce pot fi impuse de către autorităţile locale.
Primarul comunei Fântânele, Gheorghe Popescu, consideră că turbinele sunt clădiri şi vrea nici mai mult, nici mai puţin, că vântul să-i bage mai mulţi bani în conturile comunei. „Turbina eoliană nu este un simplu stâlp de susţinere a unor instalaţii eoliene, ci este un ansamblu eolian format din mai multe părţi componente”, ne-a declarat edilul. „Turbina eoliană conţine toate elementele structurale ale unei construcţii şi se încadrează la categoria de clădire industrială”, a mai spus primarul.
De cealaltă parte, reprezentanţii companiei CEZ ne-au oferit contraargumente, atât de ordin tehnic, cât şi legislativ. „Conform specificaţiilor tehnice ale producătorului acestui tip de turbine eoliene, turnurile (stâlpii) turbinelor sunt construcţii metalice, care au rolul şi funcţionalitatea de a asigura structura de rezistenţă şi de susţinere a întregului ansamblu eolian şi de a adăposti toate instalaţiile electrice – ca de exemplu cablurile electrice, generatorul, transformatorul, panourile de comandă – necesare producerii şi transformării energiei la nivelul turbinei”. Cu alte cuvinte, turbinele sunt construcţii, dar nu pot fi calificate drept clădiri.
Primarul din Fântânele „a demarat discuţiile cu investitorul, solicitând reglementarea acestei chestiuni în termenii legali”.
Av.COLTUC MARIUS VICENTIU,
Fondator Casa de avocatura Coltuc