Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


2 august, Ziua Internaţională a Holocaustului Romilor

camp-nazi-0-20100802200829.jpg

În total, 20 de mii de romi, din cei 23 de mii deţinuţi în \"Zigeunerlager\", la Auscwitz - Birkenau, au fost exterminaţi. Reuters/Peter Andrews

Oficiali din cadrul unor asociaţii ale rromilor au denunţat, luni, intoleranţa la care sunt supuşi romii în Europa, într-o ceremonie, la Auscwitz - Birkenau cu ocazia Zilei Internaţionale a Holocaustului Romilor. Mariana Sandu, istoric Romani Cris (audio), spune la RFI că înainte să fie gazaţi, romii au fost singurii care s-au revoltat şi au încercat să fugă. 20 de mii de romi au fost exterminaţi.

Oficiali din cadrul unor asociaţii ale rromilor au denunţat, luni, intoleranţa la care sunt supuşi romii în Europa, într-o ceremonie, la Auscwitz - Birkenau cu ocazia Zilei Internaţionale a Holocaustului Romilor.

În total, 20 de mii de romi, din cei 23 de mii deţinuţi în "Zigeunerlager", la Auscwitz - Birkenau, au fost exterminaţi aici, în perioada 1941-1944.

Mariana Sandu, istoric Romani Cris, spune la RFI că înainte să fie gazaţi, romii au fost singurii care s-ar revoltat şi au încercat să fugă. Mariana Sandu, istoric Rromani Crisi, explică la RFI ce înseamnă pentru recuperarea memoriei această zi.

"Enorm, şi asta vă spun pentru că acum suntem la Auschwitz. Toată echipa Rromani Criss, cu mari eforturi am reuşit să ajungem aici dar a trebuit pentru noi, să facem pentru sufletul nostru lucrul ăsta. Suntem la Auschwitz în momentul acesta pentru că vom comemora ziua de 2 august 1944, ziua aceea în care aproape 4 mii de rromi au fost gazaţi însă înainte de a fi gazaţi au fost printre singurii prizonieri care s-au revoltat înainte şi au încercat să fugă şi într-o dezordine totală să facă mari probleme trupelor SS pînă să reuşească să-i introducă în acele camere de gazare"

Mariana Sandu, istoric Rromani Cris, intervievată de Dragoş Ghiţulete