Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acţiunile băncii europene Dexia, în prăbuşire liberă

actiunile-bancii-europene-dexia-prabusire-libera.jpg

Banca franco-belgiană Dexia, prima victimă a crizei datoriilor Greciei?

O primă bancă europeană importantă începe să sufere pe fondul crizei datoriilor din Grecia. Grupul financiar franco-belgian Dexia va fi divizat, procedură prin care vor fi separate activele "toxice" ale băncii, iar activele "bune" vor fi vândute până la sfârşitul acestui an, potrivit ziarului belgian De Standaard. Acţiunile băncii s-au prăbuşit marţi cu până la 38% la Paris.

Grupul Dexia se resimte din cauza expunerii pe datoria de stat a Greciei. Consiliul de Administraţie al băncii franco-belgiene s-a reunit luni într-o întâlnire de urgenţă, care a durat până marţi dimineaţă, în tentativa de a găsi o soluţie.

Acţiunile Dexia au scăzut luni cu peste 10%, după ce agenţia de rating Moody's a lansat avertismente privind lichiditatea băncii.

Guvernele din Franţa şi Belgia se mobilizează şi anunţă că vor garanta finanţarea băncii, au promis marţi, 4 octombrie, miniştrii Finanţelor din cele două ţări.

"Guvernele se angajează să garanteze finanţarea atrasă de Dexia", spun cei doi miniştri de Finanţe, Francois Baroin şi Didier Reynders.

Acţiunile băncii Dexia s-au prăbuşit marţi cu până la 38% la Paris. Banca deţinea la jumătatea anului obligaţiuni de stat greceşti în valoare totală de 3,8 miliarde de euro şi avea o expunere de 4,8 miliarde pe Grecia. Ambele valori sunt mai mari decât capitalizarea grupului, de 2,5 miliarde de euro.

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre acţiunile băncii Dexia