Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Adrian Vasilescu: Pentru euro ne trebuie un program naţional, altfel nu se poate

România trebuie să aibă un proiect naţional pentru aderarea la euro. Iată ce declară la RFI consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. Reacţia vine după ce preşedintele Traian Băsescu a spus joi seară la Palatul Cotroceni că nu avem nici un motiv să modificăm ţinta de intrare în zona euro în 2015.

Adrian Vasilescu precizează că BNR nu a abdicat niciodată de la obiectivul euro 2015. "Eu mă bucur că preşedintele României a dat un asemenea mesaj. Banca Naţională nici o clipă nu a abdicat de la acest ţel: intrarea în euro în 2015. BNR judecă realist, în sensul că nu a spus nimeni niciodată, nici o voce de la Banca Naţională că vom intra în euro, că vom fi pregătiţi, ăsta ar fi un angajament prea mare. Este o ţintă şi un ţel: euro 2015. România nu are un program, planuri cincinale nu mai avem şi ţara nu şi-a făcut un program de dezvoltare, iar euro este un astfel de program", spune consilierul guvernatorului Mugur Isărescu.

"Ce se întâmplă la această oră în Europa? O criză profundă şi voci importante din Uniunea Europeană au spus chiar zilele trecute că această criză este departe de a se fi terminat. Iar criza asta are cap de afiş două probleme: deficitul bugetar şi datoria publică. Ei bine, ambele aceste probleme sunt între criteriile de intrare în zona euro. Ca să adere la euro, o ţară trebuie să aibă un deficit bugetar care să nu depăşească 3%. Bine, acum sunt încă criterii în plus, cu deficit fiscal, deficit cvasi-fiscal. Problema este limpede: deficitul sub 3% şi datoria publică sub 60%. Astea sunt criterii pentru zona euro. Or când criza loveşte în primul rând în aceste direcţii, este foarte important ca o ţară ca România, care are foarte multe probleme şi are foarte multe necazuri, să-şi propună câteva criterii cu care să meargă înainte. Astea două sunt foarte importante. Cursul de schimb e un alt criteriu, stabilitatea cursului de schimb. Criteriul este să nu depăşeşti plus/minus 15%. Noi suntem sub acest criteriu, îl îndeplinim. Piaţa noastră este stabilă, chiar cu toate fluctuaţiile din acest an. Pe urmă, inflaţia. Inflaţia reprezintă expresia puterii de cumpărare. Ca să stabilizezi inflaţia, îţi trebuie mai multe aranjamente pe plan economic. Dobânda este un alt criteriu, dobânda la titlurile pe termen lung, dobânda la care se împrumută Ministerul de Finanţe pentru buget este foarte important să fie stabilizată", afirmă Vasilescu.

"Ei bine, astea sunt cinci criterii care înseamnă criteriile de convergenţă nominală. Mai sunt însă două, de convergenţă reală, dintre care PIB-ul este unul şi PIB-ul pe locuitor (...)", continuă el.

 

Proiectul naţional pentru euro

 

Adrian Vasilescu declară că pentru adoptarea euro, e nevoie de un "proiect naţional": "Că intrăm în euro în 2015, că intrăm în 2016, că intrăm în 2017 este... să vă dau un exemplu, să mă înţelegeţi: înainte de '89 se intra foarte greu la două facultăţi, la Medicină şi la Drept. Eu cunosc tineri care au dat şi de şapte ori examen. Şi dintre cei care au intrat târziu s-au ales medici şi jurişti foarte buni. Sunt unii care au dat o dată, de două ori, de trei ori. Că vom intra în 2015, că vom intra în 2016, că va rămâne criteriul ăsta pentru alţi ani, important este ca noi să îl avem înainte şi să avem un program naţional pentru îndeplinirea acestor criterii, pentru că degeaba îşi propune Banca Naţională, Banca Naţională este o instituţie de salvare, este 112 din economie, ca SMURD-ul, aleargă de colo-colo. BNR a făcut la Banca Naţională un comitet de aderare la euro, în care a pus la punct toate problemele, din punct de vedere teoretic. Pe urmă, a invitat la acest comitet Ministerul de Finanţe a aderat la ideea Băncii Naţionale şi la fiecare şedinţă a comitetului euro de la BNR participă o echipă numeroasă. În ultima vreme, a început să vină şi Departamentul de Prognoză al Guvernului. Ei bine, chestiunea asta trebuie să se întindă, să fie cuprinse ministerele, să fie cuprinse alte instituţii, să avem un program naţional, pentru că altfel nu se poate".

"Şi dacă aderăm în 2030, problemele, criteriile pentru anul acesta, pentru anul viitor şi pentru celălalt an trebuie îndeplinite în anii respectivi, nu în 2030, pentru că altfel rămânem în continuare săracii Europei", conchide Adrian Vasilescu.

 
Adrian Vasilescu, intervievat de Cosmin Ruscior, despre aderarea României la euro în 2015