Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adriean Videanu: TVA de 9%, o bombiţă de campanie, fără fundament!

adriean-videanu-tva-9-o-bombita-campanie-fundament.jpg

Guvernul vrea TVA redus la alimentele de bază, din 2013.

Intenţia Guvernului de a reduce TVA la 9% pentru alimentele de bază este criticată de PDL. Democrat-liberalul Adriean Videanu spune la RFI că măsura nu are fundament economic şi până nu e discutată cu FMI, e doar o "bombiţă de campanie".

Premierul Victor Ponta a anunţat recent că în proiectul de buget pentru anul viitor va fi inclusă o Taxă pe Valoarea Adăugată (TVA) redusă la 9% pentru produsele agro-alimentare de bază.

Adriean Videanu crede că este "o nouă minciună gen Victor Ponta. Este halucinant modul în care minte cu o nonşalanţă fără precedent. Există o confuzie totală, inclusiv în capul celor care vor să explice acest lucru legat de acest TVA. Pe de o parte, spune că diferenţa de la 9% la 24% va rămâne la producător, neînţelegând că pe lanţul consumator-producător sunt şi traderii. Cum faci acest mecanism să fie viabil? Pe de altă parte, unii spun domnule, stai un pic, că nu ne-am gândit foarte atent la această problemă".

TVA redus

Adriean Videanu, membru PDL

AscultăDownload

Adriean Videanu susţine că TVA-ul redus la alimentele de bază nu are nici un fundament: "Eu vreau să vă spun că în momentul de faţă nu există nici un fel de fundamentare şi nici o politică de măsură fiscală de acest gen nu poate fi validată decât după discuţia cu Fondul Monetar Internaţional, Comisia şi Banca Mondială. De aceea, eu cred că nu are rost să ne concentrăm foarte mult pe aceste bombiţe de campanie pe care domnul Ponta le lansează, pentru că nu au nici fundament economic, nici fundament politic, atâta timp cât ele n-au fost discutate cu aceste structuri internaţionale".

Vicepreşedintele PNL, Dan Radu Ruşanu, spunea joi la RFI că o reducere a TVA-ului la 9% pentru produsele de bază ar duce la "reducerea evaziunii 100%, deci va fi o puternică reducere a evaziunii cu un TVA de 9% pentru produsele alimentare şi cunoaştem asta cu toţii foarte bine. În privinţa scăderii preţurilor, nu sunt convins că va fi atât de puternică. Preţurile se vor menţine, poate puţin-puţin amendate cu 2-3-4 procente, dar câştigul imens al acestei reduceri a TVA-ului va fi reducerea evaziunii fiscale".