
Economie
Afaceriştii ruşi, tot mai influenţi în Balcani
afaceristii-rusi-castiga-teren-spatiul-balcanic-ex-iugoslav.jpg

Corespondentul RFI la Belgrad, Petar Tomic
„Volksbank” este a patra bancă ca mărime în Austria, dar din cauza scadenţei împrumuturilor de stat în valoare de 1,4 miliarde euro, banca a fost nevoită să vândă ruşilor sectorul pentru Europa de Est. Banca rusească „Sberbank” dispune de un capital de 54 miliarde de dolari şi controlează circa o pătrime din activele bancare ruseşti. În opinia experţilor economici sârbi, intrarea unui asemenea colos financiar pe piaţa statelor est europene este egală cu invazia Armatei roşii în anii celui de-al Doilea Război Mondial.
Paşi mici, dar siguri
Extinderea capitalului bancar rus este cel de-al doilea pas în planul Kremlinului de a controla economia Europei. Primul pas a fost achiziţionarea de acţiuni sau firme mai mici în domeniul energeticii. Compania rusească „Lukoil” a fost prima care a început afaceri în spaţiul balcanic şi est- european .
Mai întâi a cumpărat de la compania americană „Conoco Philips” 376 de benzinării în Belgia, Finlanda, Ungaria, Cehia şi Slovacia. Doi ani mai târziu a intrat pe piaţa Bulgariei unde astăzi deţine 74 la sută din comerţul petrolului. În Serbia a cumpărat compania belgrădeană „Beopetrol” cu 148 de staţii de benzină iar în Macedonia „Lukoil„ are şase benzinării.
Pe piaţa Croaţiei a intrat prin cumpărarea firmei „Europa Mila”. Astăzi deţine benzinării, un depozit feroviar lângă Vucovar, pentru cisternele de ţiţei cu 8000 de metri pătraţi şi o fabrică în construţie pentru biocombustibil de o capacitate de 35.000 de tone.
Prin intermediul companiei Ungare MOL, care deţine pachetul majoritar în industria petrolieră croată INA, pe piaţa croată este prezentă şi „Surgutnjefgas” firmă rusească care are o cincime din acţiunile firmei maghiare MOL.
Piaţa energetică a Bosniei şi Herţegovinei este în mâna companiei ruseşti „Zarubježnjeft“. În Bosnia, ruşii controlează rafinăria de la Bosanski Brod, cu o capacitate de 4,2 milioane de tone, fabrica de uleiuri pentru motoare „Modricea“ cu o produţie anuală de 70.000 de tone şi 78 de benzinării ale firmei Banjaluka Petrol.
Următorul pas: propaganda
Lovitura de graţie energeticii în Balcani a dat-o compania „Gazprom“. Această companie rusă a preluat 51 la sută din acţiunile rafinăriiilor Serbiei bombardate de NATO, câmpurile petroliere şi depozitul pentru 130.000 tone de derivate din Voivodina şi 530 de benzinării, toate la un preţ de 400 de milioane de euro.
Afacerea deceniului însă o constituie contrucţia gazoductului de sud South Stream din Bulgaria, peste Serbia, Ungaria, Croaţia, Slovenia spre Italia şi Austria. Săptămânalul belgrădean afirmă că după asigurarea controlului asupra energeticii şi finaţelor urmează al treilea val, controlul propagandei în ţările Balcanice.
„Gazpromul“ are sector specializat „Gasprom Media Holding“ care finanţează televiziunile ruse NTV, NTV Plus şi TNT, postul de radio „Ecoul Moscovei“, editura „Şapte zile“, producţia de film, internet video hosting RuTube şi altele. Este interesat să cumpere posturi de radio, Tv şi ziare în statele balcanice. Tot mai mulţi comentatori la Belgrad consideră că Serbia, poziţionată malefic între o asemenea Rusie şi o Europă ameţită de criza speculaţiilor de pe Wall Street, nu poate avea nici o şansă.