Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Agricultura - bani europeni pentru o afacere de viitor

dscn1295.jpg

Seminar: Agricultura - bani europeni pentru o afacere de viitor

Vineri, 14 octombrie, RFI România a organizat la Iaşi seminarul „Agricultura - bani europeni pentru o afacere de viitor”. Temele abordate au fost particularităţile agriculturii româneşti, precum şi posibile soluţii pentru viitor din partea experţilor de la Bruxelles, Bucureşti şi Iaşi. 

Această discuţie este importantă mai ales în contextul dezbaterii europene despre Politica Agricolă Comună (PAC) propusă de  către comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş.

La discuţie au participat peste 50 de studenţi la jurnalism, oameni de afaceri şi experţi în domeniu. Invitaţi:  Adrian Rădulescu - deputat, Mihai Lungu - om de afaceri, Ana Maria Florea - Responsabil PR Cora Romania, Cristian Şurubaru - Eurodesk Brussels Link, Iulia Popescu - Institutul European pentru Democraţie Participativă – Qvorum, Henri Luchian - profesor  si prorector al Universitatii Alexandru Ioan Cuza,  Cătălin Roşca - directorul executiv al Direcţiei Agricole Iaşi, Eduard Kmen - director APIA Iaşi ; reprezentanţi ai Universităţii de Agronomie , ai Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor.

De la oficiali până la investitori, tot mai multă lume afirmă că agricultura şi industria alimentară vor fi două afaceri de succes în viitorul apropiat. Adrian Rădulescu, deputat, a menţionat posibila criză alimentară ca o oportunitate pentru viitoare pentru România, dacă vor exista programe bine dirijate, planificate şi coordonate.

 Chiar dacă situaţia actuală a agriculturii româneşti pare să infirme această idee, România poate transforma handicapul de astăzi într-un avantaj pentru mâine. Mihai Lungu, om de afaceri, susţine că există două Românii: cea a oraşelor, care se apropie în asemănare de oraşele europene, şi cea a satelor, care nu seamănă nici ca înfăţisare, nici ca organizare cu cele vestice. Marea problemă, spune Mihai Lungu, este că ţăranului român îi este bine să vândă la poartă fără să plătească taxe şi că nu îşi doreşte o schimbare. Pe termen lung, faptul că abatoarele mari de industrializare în domeniul agro-alimentar dispar din cauza evaziunii fiscale ne reduce şansele de a fi competitivi pe piaţa europeană.

Ideea este susţinută şi de Ana Maria Florea, PR Cora România, care adaugă că este foarte greu să găseşti produse bune în România, pentru că pământurile sunt lăsate în paragină.

O piedică în dezvoltarea unor start-up-uri din domeniul agricol o reprezintă soluţiile de co-finanţare. Adrian Rădulescu spune că băncile au mari întârzieri în aprobarea creditelor pentru agricultură, pentru că astfel de investiţii au potenţial de risc foarte mare. Pe de altă parte, Ana Maria Florea propune soluţii din partea hipermarket-ului pe care îl reprezintă, însă este dezamăgită de lipsa de interes a fermierilor în ceea ce priveşte informarea pe acest domeniu.

Discuţia a fost moderată de către Violeta Cincu, corespondentul RFI Romania la Iaşi.