Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ajutorul financiar pentru Grecia, încă incert

evangelos-venizelos.jpg

Evangelos Venizelos, ministrul grec de finanţe

Situaţia Greciei devine tot mai incertă. Oficiali de la Atena acuză unele ţări că încearcă să împingă Grecia afară din zona euro, în timp ce Eurogrupul ezită să ia o decizie clară.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan:

Împrumutul pentru Grecia poate fi deblocat doar dacă se obţine angajamentul politic în scris al tuturor partidelor greceşti şi acordul cu creditorii privaţi, cele două condiţii sunt sine qua non, nu pot fi separate. Până acum, Uniunea Europeană a primit, pe ultima sută de metri, doar angajamentul scris, şi aşteaptă de mai bine de trei săptămâni acordul cu sectorul privat.

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan:

AscultăDownload

Împrumutul pentru Grecia, despre care se spune că ar avea o valoare de 130 de miliarde de euro, are de fapt valoarea de 230 de miliarde, şi asta fiindcă sectorul privat trebuie să şteargă 100 de miliarde de euro din datoria ţării. Fără această ştergere de datorii, Uniunea Europeană, Fondul Monetar Internaţional şi Banca Centrală Europeană nu pot fi de acord cu deblocarea celor 130 de miliarde de care Grecia are nevoie pentru a nu intra în faliment în luna martie.

Concret - sectorul privat, băncile private - trebuie să accepte o schimbare a vechilor obligaţiuni greceşti cu unele noi, a căror dobândă să fie de sub 4%. Băncile spun că nu pot scădea dobânda atât de mult şi acordul este, prin urmare, blocat.

Există şi o a treia condiţie pentru deblocarea împrumutului: cea de a avea un acord şi cu creditorii publici, UE, FMI şi BCE, dar acesta a fost găsit în urmă cu zece zile.

Prin urmare, pentru moment, reuniunea decisivă a miniştrilor de finanţe ai zonei euro a fost amânată până lunea viitoare, pe 20 februarie. S-ar putea însă ca nici luni să nu existe o decizie, la Bruxelles se zvoneşte că împrumutul ar putea fi amânat până după alegerile anticipate din Grecia, programate pentru aprilie.

Între timp, ministrul de Finanţe grec Evangelios Venizelos le-a explicat grecilor că există ţări în zona euro care ar dori ieşirea Greciei din acest spaţiu economic. El făcea referire la Germania, Olanda şi Finlanda, state care într-adevăr încep să-şi piardă răbdarea.

Dar Comisia Europeană a încercat miercuri să îndulcească situaţia, spunând că nici Germania, nici Finlanda şi Olanda nu au exprimat astfel de opinii la nivel de şefi de stat. Comisia rămâne mai departe susţinătoarea Greciei şi face totul pentru a evita o catastrofă.

Într-adevăr, Bruxelles crede că ieşirea Greciei din zona euro ar avea consecinţe catastrofale pentru poporul grec, pentru partea cea mai vulnerabilă a populaţiei, dar şi pentru celelalte ţări.

«Ar fi consecinţe sociale devastatoare pentru Grecia şi importante pentru UE», a sintetizat purtătorul de cuvânt Amedeu Atafaj Tardio ieşirea Greciei din zona euro. El a subliniat că afirmaţia se bazează pe studii ştiinţifice şi nu pe cunoştinţe teoretice.