Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


AmCham cere modificarea legislaţiei fiscale

Camera de Comerţ Americană în România şi Consiliul Investitorilor Străini cer rescrierea şi actualizarea legislaţiei fiscale. Cele două organizaţii au făcut 220 de propuneri Ministerului Finanţelor, dintre care doar câteva au fost luate în considerare în modificările Codului Fiscal.

Camera de Comerţ Americană în România şi Consiliul Investitorilor Străini au realizat un set de propuneri de modificare a Codului Fiscal, Codului de Procedură Fiscală, dar şi pentru îmbunătăţirea aplicării anumitor reglementări şi proceduri vamale.

La propunerile înaintate Ministerului Finanţelor Publice au lucrat peste o sută de experţi, consultanţi, avocaţi, contabili şi economişti. Măsurile recomandate de specialişti acoperă toate domeniile de fiscalitate, începând de la impozitul pe profit, TVA, accize, impozite şi taxe locale.

Vicepreşedintele AmCham România, Ionuţ Simion, spune că prin introducerea unui sistem eficient de colectare a taxelor s-ar aduce sume importante la bugetul de stat: "Cred că este cea mai importantă masură pe care guvernanţii trebuie să o ia, să modernizeze capacitatea de colectare. Există evaziune fiscală, dar noi vorbim de acele venituri care le scapă printre degete, doar pentru că sistemele pe care le au sunt anacronice. ANAF cred că are în prezent zeci de programe informatice care să trateze diferite sisteme în parte. Ei sunt incapabili să producă o fişă pe plătitor, care să spună care sunt datoriile pe care le are la stat".

 

AmCham vrea o colectare mai bună a taxelor

 

Pe de altă parte, vicepreşedintele Consiliul Investitorilor Străini, Şerban Toader, spune că în România este nevoie de o clarificare a legislaţiei fiscale: "Este vorba de două categorii de recomandări: unele de natură tehnică, ce aduc clarificări la conţinutul legislaţiei şi recomandări de genul celor de politică ficală, care ar putea avea un efect asupra bugetului de stat. De exemplu, măsurile privind întărirea capacităţii administraţiei fiscale de colectare, prin concentrarea controalelor asupra contribuabililor care prezintă un grad ridicat de risc, prin majorarea penalităţilor, etc.".

Printre măsurile propuse Ministerului de Finanţe se află introducerea unui sistem eficient de colectare a taxelor şi impozitelor, clarificarea legislaţiei privind TVA-ul, reducerea şi plafonarea contribuţiilor sociale, dar şi impozitarea clădirilor în funcţie de destinaţie, rezidenţială sau comercială.

Deşi modificări s-au adus la Codul Fiscal, mare parte dintre propunerile investitorilor nu a fost luată în considerare. Vicepreşedintele AmCham România, Ionuţ Simion, speră ca restul de propuneri să fie introdus în normele de aplicare a Codului Fiscal: "Noi am făcut un set mare de propuneri şi din păcate numai o mică parte au fost luate în calcul. Rămânem optimişti că restul de propuneri vor fi luate în calcul la modificările de Cod Fiscal, începând cu 1 ianuarie 2012".

Consiliul Investitorilor Străini cuprinde 128 de companii, ale căror investiţii cumulate în România ajung la 30 de miliarde de euro. AmCham reprezintă trei sute de membri, companii americane, internaţionale şi locale, cu investiţii totale de peste zece miliarde de euro şi aproape 200 de mii de locuri de muncă înfiinţate.