Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Amendă severă pentru Orange şi Vodafone

chiritoiu-bogdan.jpg

Şeful Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu

Principalele companii de telefonie mobilă din România, Orange şi Vodafone au fost amendate de Consiliul Concurenţei cu 63 de milioane de euro, în total, pentru abuz de poziţie dominantă. Anunţul a venit marţi, 15 februarie, de la preşedintele organismului de control, Bogdan Chiriţoiu. Orange şi Vodafone vor contesta în justiţie decizia Consiliului Concurenţei. Deputatul Varujan Pambuccian spune la RFI că tot consumatorii vor avea de suferit.

Orange a fost amendată cu 34,8 milioane de euro, iar Vodafone cu 28,3 milioane, reprezentând puţin peste 3% din cifra de afaceri a operatorilor în 2010, precizează Bogdan Chiriţoiu. Operatorii au dreptul să conteste decizia Consiliului Concurenţei în justiţie.

Deputatul Varujan Pambuccian, membru în Comisia pentru Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor spune la RFI că amenda este mare, dar de pierdut tot clienţii Orange şi Vodafone vor avea de pierdut, întrucât operatorii amintiţi ar putea reduce investiţiile, pentru a-şi putea plăti amenda.

Ancheta Consiliului Concurenţei a fost declanşată în anul 2006, ca urmare a unei plângeri depuse de Netmaster Communications SRL. Investigaţia are ca obiect un posibil abuz de poziţie dominantă, săvârşit de către Orange, Vodafone şi Romtelecom.

Netmaster Communications a reclamat faptul că o parte dintre apelurile internaţionale ale clienţilor săi fuseseră blocate de Orange, Vodafone şi Romtelecom.

"Practic, Orange şi Vodafone au solicitat Netmaster un tarif de interconectare de 0,15 - 0,18 dolari/minut, faţă de un nivel maxim impus de autoritatea de reglementare de 0,10 dolari/minut", explică Bogdan Chiriţoiu.

"În cazul Romtelecom, ancheta este în curs de finalizare, chiar dacă cele două entităţi au anunţat, la mijlocul anului 2006, că s-a ajuns la o înţelegere amiabilă. Chiar dacă s-a ajuns la o înţelegere amiabilă, o investigaţie declanşată de Consiliul Concurenţei îşi continuă cursul. În curând, Consiliul Concurenţei va anunţa decizia luată în cazul Romtelecom", mai precizează şeful Consiliului.

Orange şi Vodafone vor contesta în justiţie decizia Consiliului Concurenţei. "Suntem profund surprinşi de această decizie, pe care o considerăm neîntemeiată", arată un comunicat al Orange România.

"Suntem surprinşi şi dezamăgiţi de decizia anunţată de Consiliul Concurenţei. Vodafone România va contesta decizia Consiliului Concurenţei în justiţie", precizează şi Vodafone într-un comunicat de presă.

 
Varujan Pambuccian, în dialog cu Liliana Simionescu