Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Analist: Îngheţarea preţurilor la carburanţi, posibilă doar cu acordul CE

Posibila îngheţare a preţurilor carburanţilor, anunţată de premierul Emil Boc, ar fi o distorsiune a pieţei şi va trebui luată numai după consultarea Comisiei Europene pentru că va afecta şi economiile statelor vecine Romaniei spune la RFI analistul economic Constantin Rudniţchi.

Pentru şoferii români, o  îngheţare a preţurilor la carburanţi ar fi justă, având în vedere că, de la începutul acestui an benzina şi motorina s-au scumpit de mai multe ori, dar companiile petroliere au un puternic lobby la Bruxelles, mai spune analistul economic Constantin Rudniţchi.

"Nouă, din poziţia de consumatori, ni se pare că este o situaţie excepţională pentru că în ultima vreme au crescut preţurile carburanţilor, au depăşit chiar rata inflaţiei, au fost creşteri succesive...

Legea nu defineşte nicidecum situaţiile excepţionale şi din acest punct de vedere definirea acestor termeni este necesar să se facă în mod evident şi cu CE şi cu partenerii europeni…pentru că dacă un stat membru blochează preţurile carburanţilor e limpede că este o distorsionare a pieţei generale."

Premierul Emil Boc le-a cerut miercuri Consiliului Concurenţei şi Departamentului pentru Afaceri Europene să verifice dacă pot fi îngheţate preţurile la carburanţi.

Şeful  guvernului le-a solicitat celor două instituţii să verifice dacă se mai poate face acest lucru în baza unei legi care prevede o astfel de măsură în cazuri excepţionale, dar care a fost adoptată înaintea aderării la Uniunea Europeană.

 
Analistul economic Constantin Rudniţchi